Hopp til innhold

Telenor politietterforskes i India

Omstendighetene rundt Telenors oppkjøp av 60 prosent av aksjene i det indiske selskapet Unitech blir gransket av indisk politi.

Jon Fredrik Baksaas

Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas' India-satsing møter kvist. Nå blir oppkjøpet av selskapet Unitech politietterforsket.

Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX

Joar Hoel Larsen
Foto: NRK

Under overskriften «Norway firm under CBI investigation», skriver den velrennomerte avisen The Asian Age i dag:

«Den rollen ledende tjenestemenn i Teledepartementet spilte i forbindelse med kjøpet ... etterforskes av de sentrale politimyndighetene (CBI).»

Årsaken skal ifølge avisen være at «granskningen av de mistenktes telefonsamtaler har avslørt at et betydelig antall graderte dokumenter og sakspapirer i tilknytning til Teledepartementet, syntes å komme visse privatpersoner i hende».

Teledepartementet telefonavlyttet

Seks telefonlinjer, uten at avisen skriver hvilke, ble avlyttet av politiet i to perioder. Først i 120 dager fra 20.august 2008, deretter i 180 dager fra 1. februar 2009.

Telenor inngikk avtalen med eierne av Unitech om oppkjøpet i januar 2009.

Det er omstendighetene rundt dette salget og prisen Telenor betalte, om lag åtte milliarder kroner, som har påkalt indiske politimyndigheters interesse, og ikke nødvendigvis Telenor-konsernets aktiviteter i India.

Det må allikevel kunne betegnes som ubehagelig for Telenor at mens indiske medier på tirsdag skrev om Unitech, og i går omtalte Uninor, så trekkes i dag Telenor direkte inn i den største korrupsjonsskandalen i indisk historie.

Rykter og spekulasjoner

Telenor ønsket i går ikke å kommentere det indiske Teletilsynets krav om at mobilkonsesjoner som er tildelt på grunn av juks og ulovligheter må kanselleres , da det kun var rykter og spekulasjoner.

Les også: Telenor kan miste mobillisens

I dag sier Indias nye teleminister Kapil Sibal at Teledepartementet vil behandle Teletilsynets anbefaling om kansellering av 69 slike konsesjoner, hvorav Uninor har åtte, uten at utfallet er gitt på forhånd.

Årsaken til Teletilsynets anmodning er at de seks selskapene som eventuelt rammes – etter Teletilsynets oppfatning – ikke har oppfylt forpliktelsene i konsesjonsvilkårene hva fremdriftstempo angår. Uninor hevder at de kan bevise at de har sitt på det tørre.

Oppfyller kravene uten abonnenter

Times of India skriver i dag hvordan det er mulig å innfri de juridiske kravene til en rent teknisk minimumsdekning i konsesjonsområdet, uten at det er tegnet et eneste mobilabonnement i det samme området.

På denne måten, skriver Times of India uten å nevne Uninor spesielt, kan selskapene hevde å ha gjort det de har forpliktet seg til på papiret, men uten å leve opp til intensjonene i avtalen: å sørge for at millioner av indere får mobildekning der de bor.

Ifølge avisen har ikke disse selskapene noen interesse av å bygge ut nettet, da det medfører enorme kostnader i form av kundetjenester, servicetiltak, annonsering og andre utgifter.

Selskapene har sikret seg konsesjonene bare for å selge dem videre når de er mer verdt, ifølge Times of India.

Senest denne uken forsikret konsernsjef Jon Fredrik Baksaas indiske medier om at de er i India på lang sikt, og at de nå investerer for å kunne tjene penger i fremtiden.