Hopp til innhold

Ønsker israelsk og norsk militærsamarbeid

Israelsk og norsk forsvar ønsker økt militært samarbeid. Først og fremst handler det om etteretning og felles militære øvelser.

Israelske soldater

En israelsk skijegertropp på patrulje i Nord-Israel

Foto: Carina Appel / NRK

Det er kilder i det israelske og norske forsvaret som sier til NRK at de ønsker økt militært samarbeid mellom landene.

Trene vinterkrig

NRK var med en israelsk skijegertropp på patrulje i det nordlige Israel. Disse soldatene skal kontrollere grenseområdene mot Syria og Libanon. Det er en av Israels spesialavdelinger, og det stilles strenge krav til soldatene som rekrutteres hit.

Israelsk skijeger

Israels skijegere får ikke trent nok vinterkrig

Foto: Carina Appel / NRK

Skijegersoldatene vil bli viktige for Israel hvis landet skal drive militære operasjoner i land med høye fjell og til tider tøft vinterklima, som Iran. Problemet til avdelingen er at de ikke får trent godt nok på vinterkrig.

Avital Leibovich, som er talskvinne for de israelske styrkene, sier at de gjerne vil samarbeide tettere med NATO-landet Norge og delta på øvelser.

- Klimaet i Norge er helt annerledes enn det israelske. Men klima er ikke det eneste poenget. Det er også teknologiske erfaringer vi kan dra nytte av, sier talskvinnen.

Positive nordmenn

I den norske Forsvarsstaben sier flere kilder til NRK at de er positive til et økt samarbeid med Israel. Israelske styrker omtales som svært dyktige, og tidligere har norske og israelske ubåter og fly deltatt sammen på øvelser.

Avital Leibovich, talskvinne for det israelske forsvaret

Avital Leibovich, talskvinne for det israelske forsvaret

Foto: Carina Appel / NRK

Det hevdes at den militære gevinsten vil være betydelig for Norge hvis samarbeidet trappes opp. Israelerne mener de har mye å lære norske soldater.

- Vi har dessverre mye erfaring i å møte og håndtere terror. Vi vet mye om hvordan det er å operere i tett befolkede områder, sier Avital Leibovich, talskvinne for det israelske forsvaret

Israel har også et godt utbygd militært etterretningsapparat som kan dele kunnskap og metodebruk med vestlige aktører. Landet har også et stort militært etterretningsapparat, som kan dele kunnskap og metodebruk med vestlige aktører.

Leder av Stortingets utenriks- og forsvarskomite vet at et økt, militært samarbeid vil være omstridt. Likevel er Ine Marie Eriksen Søreide(H) positiv.

- Ikke politisere dette

- Dersom det er snakk om å øve og trene sammen, mener jeg det er forsvarets behov som må være styrende, på lik linje med det man ellers gjør med øving og trening med allierte eller andre land. Det er ikke noe behov for å politisere saken så veldig, sier hun.

Om de israelske skijegerne får komme til Norge er foreløpig uklart. Regjeringen ser nok helst at de finner andre samarbeidspartnere enn det norske Forsvaret.

SISTE NYTT

Siste nytt