Hopp til innhold

Ber tigrene overgi seg

Norge, USA, EU og Japan ber de tamilske tigrene ta kontakt med regjeringa på Sri Lanka for å legge ned våpnene, og i praksis overgi seg.

Dødstallene stiger i Sri Lanka
Foto: Sanath Priyantha / AP

Mye tyder på at borgerkrigen på Sri Lanka nå er inne i sin siste fase, tamilene har tapt nesten hele området de en gang kontrollerte og en kvart million sivile er nå omringet i kampsonen, selv om tallet er omstridt. LTTE, også kjent som de tamilske tigrene er sterkt svekket.

Video nsps_upload_2009_2_3_18_40_55_937.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

VIDEO: Norge ber tigrene legge ned våpnene

I denne situasjonen ber Norge, Japan, USA og EU, som sammen leder giverkonferansen for Sri Lanka, LTTE og regjeringen på Sri Lanka forhandle om det som i realiteten vil være LTTEs kapitulasjon.

Miljøminister Erik Solheim

Erik Solheim

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

- Dette er en helt prekær situasjon med mange titalls døde hver
dag. Vi må unngå flere sivile lidelser. Derfor har Norge sluttet
seg til en felles uttalelse med EU, USA og Japan hvor vi ber
partene innstille krigen og forhandle fram en løsning basert på
at LTTE gir opp væpnet kamp og går over til politiske
virkemidler, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV).

Går utover sivile

Om lag 70 000 mennesker har mistet livet i borgerkrrigen på Sri Lanka siden 1972.

I helgen ble barneavdelingen på et sykehus i det tamilkontrollerte området truffet av regjeringshærens artilleri.

Det er for å unngå tilsvarende lidelser at giverlandene inkludert Norge, i praksis ber tigrene overgi seg, når de oppfordrer de tamilske tigrene til å kontakte myndighetene for å diskutere hva som skal til for å få i stand en våpenhvile. Våpenhvilen kan komme i stand ved hjelp av politiske erklæringer, løfter om amnesti, eventuell fremtid som politisk parti for LTTE.

På kort sikt blir partene oppfordret til en midlertidig våpenhvile slik at forsyninger og nødhjelp kan bli distribuert blandt de sivile og syke og sårede kan bli evakuert.

USA, EU, Japan og Norge sier i en fellesuttalelse at partene må erkjenne at ytterligere tap av menneskeliv ikke tjener noen hensikt. Til nå har imidlertid tamil-tigrene skyldt på regjeringshæren og omvendt og partene har vist liten vilje til å skåne sivilbefolkningen. I morgen er det 60-år siden Ceylon, som Sri Lanka het, ble uavhengig fra Storbritannia og det er ventet nye voldshandlinger i forbindelse med markeringen.

Ny situasjon

En diplomatisk kilde som kjenner situasjonen godt, understreker overfor NTB at uttalelsen vitner om et helt nytt syn på situasjonen fra verdenssamfunnet enn hva det var for bare 1-2 måneder siden.

– Det er en helt ny situasjon. Få tror at LTTE nå kan komme tilbake igjen. Det framgår også at man nå anser det nærmest umulig for LTTE å kunne forhandle ut fra styrke, sier diplomaten. Han understreker at bekymringen for sivilbefolkningens situasjon er meget stor.

SISTE NYTT

Siste nytt