Hopp til innhold

– Et tyveri fra fellesskapet

SV-leder Audun Lysbakken vil sette alle kluter til for å hindre at multinasjonale selskaper sniker med seg overskuddet ut av Norge.

Audun Lysbakken

SV-leder Audun Lysbakken vil jobbe for at internasjonale selskaper skal måtte betale selskapsskatt til Norge.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Jan Tore Sanner

Høyre-nestleder Jan Tore Sanner er enig i at alle selskaper skal betale selskapsskatt, men mener de bør slippe formuesskatten.

Foto: Gunnar Sakshaug / NRK

Mer enn annenhver skattepliktig bedrift her i landet betaler ikke skatt. Det viser tall Skattedirektoratet har utarbeidet for NRK.no.

Av totalt 240.889 virksomheter i manntallet, er det kun 99.402 som har betalt selskapsskatten på 28 prosent for 2011.

Enkeltpersonforetak er ikke med i manntallet.

Skader lokale kafeer

– Skatteunndragelser er tyveri fra fellesskapet! Multinasjonale selskaper fører penger ut fra land som Norge, og fører inntektene i land med lavt skattenivå. Det tar penger ut av landet som skulle vært brukt på helse, skole og jernbane. Det blir dessuten forskjell på den lokale kaffebaren som må betale skatt, og en multinasjonal gigant som slipper unna, sa Lysbakken da han deltok i Politisk Kvarter i dag.

Lysbakken tror de høye tallene nå kommer fram fordi Skatteetaten har prioritert dette arbeidet og fått resultater. Lysbakken lover derfor at regjeringen vil styrke Skatteetaten og fortsette å lage skatteavtaler med lavskattland – såkalte skatteparadiser.

Starbucks slipper unna

Problemet er at det er mange store konsern Skatteetaten aldri kan slå kloa i.

– Det selskapene gjør er ikke alltid ulovlig, for det finnes hull i skatteloven. I enkelte land betaler for eksempel ikke Starbucks skatt. Nå har de sagt at de vil betale 20 mill pund til Storbritannia, men selskapsskatten skal jo ikke være frivillig; den skal alle betale, sier Lysbakken.

Jan Tore Sanner er enig i at noe må gjøres med regelverket.

– Vi mener det er nødvendig å gå gjennom skattesystemet for å se om det er hull som legger til rette for skatteplanlegging. Dette er en diskusjon i mange land. Engelske bedrifter reagerer kraftig på at multinasjonale selskaper nærmest ikke betaler skatt i England, sier Sanner.

– Straffer de norske

Han er også enig i at man må styrke Skatteetaten. Derimot mener Lysbakkens uttalelser er billige, all den tid SV har sittet i regjering i snart åtte år.

Sanner benytter også anledningen til å ta opp en annen hjertesak:

– Paradokset er at det er SV og de rødgrønne som stimulerer til utenlandsk eierskap i Norge, fordi norske bedrifter betaler formuesskatt, mens de multinasjonale slipper. Vi vil derimot fremme mer norsk eierskap, sier Sanner.

Lysbakken er derimot ikke redd for å forsvare formuesskatten.

– Nå blander Sanner sammen selskapsskatt og formuesskatt. Multinasjonale selskaper driver internprising og sniker seg unna selskapsskatt. Men formuesskatten bør også bestå. Konsekvensen av å fjerne den er at Olav Thon slipper skatt, mens arbeiderne hans må betale. Det er urettferdig, sier Lysbakken.

AKTUELT NÅ