Hopp til innhold

Skeptiske til Shakespeare-teori

I tredje episode av dokumentar-serien "Shakespeares skjulte koder", dro nordmannen Petter Amundsen til Nova Scotia i Canada for å grave frem flere bevis for sin spektakulære teori.

Shakespeare-kode
Foto: AS Videomaker / NRK

Amatør-kryptologen, Petter Amundsen hevder å ha funnet bevis for at William Shakespeare tilhørte en tidlig frimurer-orden og at det i virkeligheten var filosofen Francis Bacon som skrev verkene hans, alt fra "Romeo og Julie" til "Otello".

I tredje episode fulgte han sporet videre i jakten på hvem som skrev Shakespeares verker og avsløringen av nettverket som kan ha skjult hans identitet.

- Dette er nonsens

I desember har skeptikere diskutert dokumentar-serien og teoriene heftig:

- Underholdende nonsens, sier skuespiller og Shakespeare-tolker Kim Haugen etter å ha sett dokumentaren.

I sju år har Petter Amundsen forsket i kodesystemer og koder som harn hevder er beskjeder fra dem som dekket over forfatterens identitet. Amundsen har lett i tekster, på gravsteiner og i litteraturen. I forrige episode kom han fram til at den hemmelige Rosenkreutz-ordenen kan ha utført dekkoperasjonen for å sikre folket tilgang til verdifull kunnskap.

Er Amundsen genial?

Hvis det er hold i Petter Amundsens teorier - må ikke bare litteraturhistorien skrives om. Hva finner Amundsen til slutt?

Petter Amundsen, Shakespeare og Erlend Loe

Forfatter Erlend Loe har skrevet boken 'Organisten' som ble utgitt i 2006.

Foto: Fredrik Arff/ Arkiv/ Scanpix

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober