Hopp til innhold

Rolig jul på krisesentrene

Krisesentrene i Finnmark har ikke fått voldsmeldinger i jula, men vold har trolig forekommet likevel, sier miljøarbeider.

Krisesenter på Helgeland

Krisesentrene i Finnmark melder om en rolig helg, men mørketallene er store, mener de ansatte.

Foto: Harald Krogtoft / NRK

Krisesentrene i Finnmark melder om en rolig julehelg.Ingen nye personer har flyttet inn på sentrene, og ingen har heller meldt om vold.

Men det trenger ikke bety at vold ikke har forekommet, og meldinger kan komme etter jul også, sier miljøarbeider ved Alta krisesenter, Helene Forsberg.

Det har sikkert forekommet vold, men ikke alle ofrene ringer oss. det er mye mørketall, så jeg har ingen tro på at det ikke har foregått voldsepisoder i jula. Noen ringer med en gang, mens andre venter litt, sier Forsberg.

Ingen har flyttet inn

Alle krisesentrene i fylket, i Hammerfest, Karasjok, Kirkenes og Alta, kan melde om at ingen nye beboere har flyttet inn og ingen har meldt om vold i julehelga.

– Men vi har fått en telefon, et menneske som ville prate litt, sier Forsberg.

Telefoner fra folk som vil prate har også kommet inn til Samisk krise-og incestsenter i Karasjok, sier miljøarbeider Alma Hellander:

– Vi har hatt noen telefoner ja. Det gjelder senvirkninger av vold og incest. Det skjer ikke så ofte i jula, men nå har det kommet, og det er bra at folk tar kontakt når de har behov også i jula, sier Hellander.

Flere beboere enn vanlig

På krisesenteret i Alta har det vært flere beboere denne julen enn tidligere år, noe Helene Forsberg tror kan skyldes at krisesentrene er mer synlig:

– Jeg kan tenke meg at krisesentrene er mer opplyst, vi setter fokus på vold i nære relasjoner og folk vet at vi fins.

Men julen 2011 har altså så langt vært rolig med tanke på vold på krisesentrene i Finnmark, og Hellander i Karasjok håper det vil fortsette slik.

– Vi får bare ønske at alle har det godt hjemme både i jule- og nyttårsfeiringa.