Hopp til innhold

Turoperatør dømt for å ha gått for nær kalvende isbre

Det nederlandske turoperatørselskapet Oceanwide Expeditions er i Hålogaland lagmannsrett dømt til å betale 300.000 kroner etter ulykken i Hornsund på Svalbard i august 2007.

Hornsund

Dette bildebeviset har stått sentralt i rettssaken etter isbreulykken på Svalbard.

Foto: Sysselmannen

Turoperatørselskapet ble først frifunnet av Nord-Troms tingrett i november i fjor.

Påtalemyndigheten anket saken til lagmannsretten. Fredag fikk den full medhold i Hålogaland lagmannsrett.

Ulykken skjedde i august 2007 da den russiske turistbåten «Aleksey Maryshev» gikk nær en kalvende isbre i Hornsund. Om bord var 23 britiske turister. Under kalvingen fikk båten voldsomme krenginger og is og sjøvann ble kastet over de som var om bord.

Åtte av turistene ble skadet og seks sendt til Universitetssykehuset Nord-Norge for medisinsk oppfølging.

Gikk for nær isbreen

Turistbåten var chartret av Oceanwide Expeditions og lå 32 til 36 meter unna brefronten da breen kalvet. Den russiske kapteinen som førte skipet er ikke dømt i saken fordi påtalemyndigheten ikke har vært i stand til å få kontakt med ham.

Hålogaland lagmannsrett finner ifølge Svalbardposten det bevist at kapteinen handlet på vegne av Oceanwide Expeditions da han la seg til alt for nær den rundt 35 meter høye brefronten.

«Det å manøvrere skipet inn mot en isbre som kalver, eller ligger slik til at den kan kalve, med det resultat at skip og passasjerer kan utsettes for fare, omfattes, slik lagmannsretten forstår reglene, av kapteinens plikter under navigering av skipet», heter det i dommen.

– Viktig dom

Assisterende sysselmann, Lars Fause, er fornøyd med dommen.

– Vi har fått en viktig avgjørelse som statuerer eksempel for turoperatører, og det er veldig viktig for Sysselmannen på Svalbard, sier Fause til NRK.no

Det er foreløpig uklart om dommen blir anket.