Hopp til innhold

– Goliat gir dyrere strøm

Kraftekspert mener folk i hele landet får økte strømutgifter med Goliatutbygginga.

Flyter
Foto: Eni Norge AS

– Dette er totalt uakseptabelt. Regjeringens opplegg er bevisst uklart for å dekke over at her skal Goliat subsidieres, sier kraftekspert Kjell Bjørndal til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Utbygging for tre millarder

Mandag sendte olje- og energiminister Terje Riis-Johansen Stortinget svar angående strømforsyninga til Goliat. Miljø- og energikomiteen har stilt spørsmål ved hvordan den planlagte strømforsyninga til oljefeltet vil påvirke nettleia og strømprisene både i Finnmark og i resten av landet.

Terje Riis-Johansen

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Svaret fra Riis-Johansen var at det ikke vil bli særlige endringer, verken nasjonalt eller i i regionen.

I følge ANB viser olje- og energiministeren til planlagt styriking av sentralnettet i Hammerfestområdet i 2017. Bygginga av en ny kraftledning vil koste ca tre milliarder kroner, noe som betyr i underkant av Statsnett inntektsramme.

– Hele landet må betale

Statnett kan kreve anleggsbidrag fra Goliat for deler av denne investeringen, men i brevet til stortingskomiteen står det ikke at det skal kreves et slikt bidrag.

Men ministeren skal samtidig ha skrevet at «resten må brukere i hele landet være med å betale på samme måte som for all annen nettutbygging i sentralnettet».

Kraftekspert Bjørndal mener utbygginga i all hovedsak skyldes oljefeltet.

– Jeg mener det er grunn til å tro at mesteparten skyldes Goliat. Dermed blir det galt å velte utgiftene over på vanlige strømkunder ellers i landet, sier Bjørndal.