Hopp til innhold

Lover gigantsatsing i nord

Etter kritikk på manglende satsing lover nå Statnett gigantsatsing på strømledninger i Nord-Norge.

Tor Inge Akselsen, kommunikasjonsdirektør i Statnett
Foto: Statnett

Etter å ha fått mye kritikk for manglende satsing i Nord-Norge, legger Statnett i dag fram nye planer som viser at de vil bruke mer penger i Nord-Norge enn i noen annen landsdel de neste 15 årene.

Årsakene er oljeindustri og vindkraftplaner, forteller Statnetts kommunikasjonsdirektør Tor Inge Akselsen.

- Det ligger helt klart i kortene, samtidig som man også ser en mulig utvikling når det gjelder Snøhvit 2 og en videreutvikling av Snøhvit.

I dag legger Statnett fram de konkrete planene i Tromsø. Etter det NRK erfarer planlegger Statnett nå også høyspent linjer fra Hammerfest til Varangerbotn.

- Forferdelig dårlig

Der har kraftselskaper lenge stått i kø for å få sette opp vindmølleparker, men for dårlige strømledninger har hindret utbygging. Lebesby-ordfører Harald Larssen har tidligere kalt strømnettet i Øst-Finnmark for spinkle strømtråder:

- Linjenettet til Øst-Finnmark er jo forferdelig dårlig, det må jo være det eneste fylket i landet hvor det er bare noen få strenger som binder linjenettet fast til landet. Det holder jo ikke til industriutvikling.

Men når forsyningen til Midtnorge er på plass, får Nord-Norge førsteprioritet, sier kommunikasjonsdirektør Tor Inge Akselsen i Statnett.

- Slik det ser ut nå, peker Nord-Norge seg ut som den regionen hvor vi faktisk vil investere mest i nettet, hvis du ser i en 10-15 års periode fremover.

- Viktig del av strategien

Omlag 8 milliarder kroner, som hentes inn fra nettleia strømkunder betaler, skal brukes i nord. Og det er på tide mener daglig leder i Forum for Strategisk nettutvikling Knut Lockert.

Lockert har store forventninger til Statnetts planer, som altså legges fram senere i dag:

- Det som skal til for at vi blir fornøyd er at planene som legges fram er av konkret karakter og ikke for luftige og svulstige, for da er det alltid en lang vei fram før man kan foreta nødvendige vedtak.

Statssekretær i olje- og energidepartementet, Sigrid Hjørnegård, sier flere og kraftigere strømledninger i nord er en del av regjeringens nordområdestrategi.

- Bygging av strømnett, infrastruktur for strøm, er en viktig del av strategien. Strømnett er jo en helt sentral del av infrastrukturen og for å få bosetting og næringsliv er det helt avhengig av at man har et godt strømnett.