Hopp til innhold

Ble voldstruet på jobb

Det er ille at man som NAV-ansatt skal risikere trusler og vold. Det mener John Kenneth Meberg i NAv Kristiansand Ung-etat.

Video Nav-ansatte utsatt for trusler

Førstekonsulent Meberg var heldig og kom seg i sikkerhet den dagen da en bruker ble sint og ville skade han.

– Det kom en bruker mot meg som var misfornøyd med vedtaket. Han løp mot meg, tok karatespark og ville slå etter meg. Jeg ungikk så vidt slagene, sier Meberg.

Men den dramatiske hendelsen har satt spor. Frykten for å bli slått ned mens han er på jobb, sitter i fremdeles.

– Det er ikke første gang det har skjedd her på Ung-etat. I ettertid synes jeg det er dramatisk og ille at vi ikke kan få gjort jobben vår uten å bli truet, sier han.

Vanskelig å skape trygghet

NAV-ansatte i Kristiansand har flere ganger de siste årene blitt utsatt for vold på jobben. På landsbasis har over 400 alvorlige trusler om vold og også drap blitt rapportert i år. Men det er trolig store mørketall. Ved NAV Kristiansand Ung-etat har kontorsjef Arild Vangstad ved to anledninger måttet politianmelde brukere.

Vangstad innrømmer at det er en daglig utfordring å skape trygghet for de ansatte.

– Vi prøver å få en god dialog og relasjon til brukeren - noe vi i de aller fleste tilfellene får til. Men når slike trusler fremsettes er det ubehagelig - og man opplever utrygghet i jobben sin, sier Vangstad.

Kontoret i Kristiansand har skaffet seg vakthold. Vektere kommer uanmeldt - for å beskytte de ansatte og brukerene. Førstekonsulent Meberg, håper det skal skremme bort de som tyr til vold.

– Da går ryktet om at vi har folk som kommer å passer på oss. Jeg tror det er veien å gå framfor å ha vakt som sitter her hele tiden, sier Meberg.

Oppfordrer til streik

Oddmund Harsvik, styreleder i oranisasjonen "Ny verdighet" mener nok er nok. Han mener at NAV-ansatte i Kristiansand må si stopp og legge ned arbeidet til arbeidsplassen er trygg.

– De har prøvd alt - men ingenting nytter. De bør ta et ansvar og rett og slett gå ut i streik. Bruke streikeretten og tvinge myndighetene til å se på problemene deres, sier Harsvik.

Les også:

Leder i arbeidstakerorganisasjonen NTL NAV Vest-Agder, Nils Vidar Engelien, er ikke enig med Harsvik i at streik er løsningen nå.

– Det er ikke noe vi lokalt kan gjøre. Det eneste måten vi kan streike på er en politisk streik. Det styres sentralt - og da må man kanskje ha andre ting å streike for, sier Engelien.


Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Lett å få flyskrekk av dette - men det finnes råd 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,58 kr
Dyrest kl. 20 2,56 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,7 kr 25 min.
  • Dusje 6,5 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,6 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %