Hopp til innhold

– Grunn til alvorlig bekymring

Ordføreren i Kristiansand tar i et meget kritisk brev opp NAV-problemene med arbeidsminister Hanne Bjurstrøm. NAV-ledelsen angripes også fra andre ordførere, avgåtte NAV-sjefer og tillitsvalgte i organisasjonen.

Ordfører Per Sigurd Sørensen

Bekymret: NAV kritiseres fra mange hold for tiden. NAV-ledere på Sørlandet har trukket seg fra sine stillinger etter uakseptable budsjett-kutt, og Kristiansand-ordfører Per Sigurd Sørensen har nå skrevet brev til arbeidsministeren der han ber om at regjeringen tar tak.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

– Situasjonen ved NAV Kristiansand, og leders oppsigelse gir grunn til alvorlig bekymring. Jeg må anmode om at politisk ledelse tar ansvar for situasjonen.

Vil vurdere det statlige samarbeidet

Det skriver ordfører Per Sigurd Sørensen i et brev til arbeidsminister Hanne Bjurstrøm. Brevet kommer etter at NAV-lederne i Kristiansand og Kvinesdal har trukket seg etter planlagte kutt i NAV-budsjettet.

Nav

NAV-ledere på Sørlandet har trukket seg fra sine stillinger etter uakseptable budsjett-kutt.

Foto: Jan Inge Thomassen / NRK

– Kristiansand kommune opplever at samarbeidet med NAV er svært uforutsigbart både i forhold til økonomi, personalpolitikk og oppfølging av brukerne. I den videre planlegging vil Kristiansand kommune vurdere dette samarbeidet nøye, skriver ordføreren i brevet.

– Jeg må derfor på det sterkeste anmode departementets ledelse om å ta ansvar for situasjonen, og sikre at både ansatte og ikke minst brukere får de tjenester og den service som er berettiget, fortsetter Sørensen.

Video 63b4f697-0c51-4f5f-bb4c-ea390dd7c673.jpg

– Avgang gir store konsekvenser

– Det er meget alvorlig når leder ved et av landets største NAV-kontor trekker seg fra stillingen med en slik begrunnelse...Hans avgang får store konsekvenser for etableringen av NAV Kristiansand. Samarbeidet med den statlige delen av NAV vekker derfor sterk bekymring i Kristiansand, fortsetter ordføreren.

Sørensen tar også opp at NAV ikke har ressurser til å sette inn vikarer dersom ansatte ved kontorene blir syke eller må ut i fødselspermisjon, og mener dette vil få ytterligere negative konsekvenser for NAV-brukere og mer arbeid og økte kostnader for kommunen.

– Utfordrende budsjett

– Jeg synes det er innmari leit at en god leder slutter, sier NAV-leder Elisabeth Blørstad i Vest-Agder om den siste oppsigelsen i Kvinesdal.

Elisabeth Blørstad

Bemanningskutt: – Vi gjør så godt vi kan, sier Elisabeth Blørstad i NAV Vest-Agder. (Arkivfoto)

Foto: NAV

Blørstad har neppe har hatt sin beste dag på jobben. Onsdag gikk NAV-lederen i Kristiansand av i protest, mens NAV-sjefen i Kvinesdal kastet inn håndkleet torsdag.

Oppsigelsene kommer som en konsekvens av at det skal kuttes kraftig i NAVs budsjetter i 2011, noe som blant annet medfører nedbemanning.

– Det er en veldig utfordrende budsjettmessig situasjon vi er i i 2011, men vi prøver å løse det med å omfordele folk i forhold til der hvor behovet oppstår. Dette har vi prøvd å lage et opplegg for, men det er ikke blitt 2011 ennå, så vi vet ikke hvordan det vil fungere - men vi tror det skal gå, sier Blørstad.

Hun presierer at budsjett-innsparingene er bestemt fra ledelsen i NAV og ikke fra NAV Vest-Agder.

Ikke penger til vikarer

NAV i Kristiansand må droppe ni årsverk neste år, og hvis noen blir syke er det ikke penger til vikarer.

Ståle Sigersvold

Ståle Sigersvold trakk seg fra stillingen som leder i NAV i Kristiansand onsdag. (Arkivfoto)

Foto: Håkon Eliassen / NRK

– Dette skjer ikke med meg som sjef, sa Ståle Sigersvold, som på onsdag gikk av som leder for NAV i kristiansand, til NRK i går.

– Det er en situasjon som har bygd seg opp over tid, og det er en situasjon som jeg i lang tid har prøvd å gi uttrykk for bekymring for. Det er jo en kjent sak at at NAV-systemet har trappet ned på ansatte og spesielt ved NAV-kontorene. Dette er en direkte konsekvens av det, sier Sigersvold om årsaken til sin avgang.

Vil se an utviklingen

En av NAVs avdelinger i Kristiansand har et sykefravær på hele 35 prosent.

– Når det gjelder NAV Kristiansand som sådan, så er det totale sykefraværet heldigvis betydelig lavere enn det, sier NAV-sjefen i Vest-Agder.

– Når det gjelder endringen som budsjettet for 2011 vil innebære, så er det klart at vi vil følge veldig nøye med på hvordan sykefraværet utvikler seg, sier Blørstad.

– Kan ikke gjøre jobben vår

Torsdag gikk altså NAV-sjefen i Kvinesdal også av.

– NAV-brukere i Kvinesdal vil oppleve at vi ikke kan følge de opp så godt som vi ønsker. Vi kan ikke være i kontakt med de så ofte som vi burde i forhold til å hjelpe de med tiltakene, sier Eks-NAV-sjef Nils Olav Dunsæd i Kvinesdal.

Hovedtillitsvalgt Nils Vidar Engelien i Norsk Tjenestemannslag - det største fagforbundet blant NAV-ansatte i Vest-Agder, mener oppsigelsene bør være et kraftig signal oppover i NAV-systemet.

Han mener det først og fremst er de sentrale politikerne som bør føle seg truffet når flere NAV-ledere nå sier opp på grunn av små ressurser.

– Dette er et alvorlig signal oppover i systemet. Et signal til politikerne på sentralt nivå som fastsetter budsjettene våre, sier Engelien.

Tror kommuner vil trekke seg ut

Leder for KSi Vest-Agder, Torhild Brandsdal, frykter også at kommunene må trekke seg ut av samarbeidet med NAV, med reduksjonen i bemanningen som departementet nå legger opp til.

Torhild Brandsdal

KS-leder Torhild Brandsdal retter skarpe skyts mot NAV-ledelsen. (Arkivfoto)

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Det er en situasjon kommunene ikke kan leve med, sier KS-lederen, som også er ordfører i Vennesla.

– Det er utrolig alvorlig det som skjer. Det skjer en gedigen nedbemanning på statlig side. Dette skal være et partnerskap mellom kommune og stat, men nå dyttes oppgavene over på kommunene som altså ikke har ressurser til å løse det, sier en sterkt kritisk Brandsdal.

– Det kan fort ende med at kompaniskapet mellom kommune og stat ryker, at kommunene trekker seg ut og velger å løse sine tjenester på egen hånd. Og hva gjør vi da? Hvor blir den helhetlige omsorgen for brukern av da? undrer Brandsdal.

– Kommunene sitter igjen med svarteper

Hun mener, i likhet med flere andre NRK har snakket med, at 2011-budsjettet vil få brutale konsekvenser.

– Det blir helt klart en dårligere tjeneste, og det skranter også veldig på det kompaniskapet som er mellom kommune og stat. Kommunene har loyalt fulgt opp og holdt bemanningen mens staten nedbemanner - det sier seg selv at da er det kommunene som får trøkken. Det er kommunene som må følge opp, og det er kommunene som sitter igjen med svarteper, tordner Brandsdal.

Hva bør skje nå?

– Det må være en skikkelig bemanning og det må være nok ressurser til å ha folkene. I tillegg til at det skjæres ned på bemanning, så er det ikke nok tiltaksmidler i systemet. Det må en gedigen satsning til på NAV. Hvis du ikke har redskapen til å hjelpe brukerene, så blir det bare frustrasjon og hjelpeløshet, sier Brandsdal.

– Jeg håper myndighetene ser at de må inn, ber Brandsdal, en etterlysning også Dagrun Eriksen (KrF) og Kristiansand-ordfører Per Sigurd Sørensen ytrer.

Flere Oppgitte ordførere

Odd Omland

Også ordfører Odd Omland i Kvinesdal mener det er noe galt med økonomi-politikken i NAV. (Arkivfoto)

Foto: Sundsdal, Svein / NRK

Ordfører Odd Omland i Kvinesdal mener samarbeidet mellom stat og kommune i NAV-systemet ikke kan overleve i lengden. Han mener NAV-kontoret i Kvinesdal ikke har kunnet løse sine tiltenkte oppgaver med pengene kontoret har hatt.

Omland gir også sin støtte til de misfornøyde NAV-sjefene i Vest-Agder, og mener kuttene som har ført til oppsigelsene skyldes både at NAV har for lite penger, men også at NAV er for gjerrige med de midlene de har.

– Det er sannsynligvis begge deler, mener ordføreren i Kvinesdal.

null
Spiller nå
Lett å få flyskrekk av dette - men det finnes råd 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,6 kr
Dyrest kl. 18 1,95 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %