Hopp til innhold

– Arbeidsministeren må gripe inn

Nok en leder i NAV på Sørlandet sier opp, og nå må regjeringen ta grep, mener Dagrun Eriksen (KrF).

Dagrun Eriksen, nestleder i KrF

Dagrun Eriksen mener Hanne Bjurstrøm må gripe inn etter at to NAV-ledere på Sørlandet denne uka har trukket seg i protest mot nedbemanning og budsjett-kutt. (Arkivfoto)

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Onsdag var det NAV-sjefen i Kristiansand som gikk i protest mot nedbemanning og stramme budsjetter, og i går kveld meldte Fædrelandsvennen at også NAV-lederen i Kvinesdal kaster kortene på grunn av budsjett-kutt.

Utfordringer i hele landet

Leder av Agder-benken, stortingsrepressentant Dagrun Eriksen fra Vest-Agder KrF, ber arbeidsministeren ta grep.

Ståle Sigersvold

Trakk seg: NAV-leder Ståle Sigersvold i Kristiansand trakk seg onsdag. Dagen etter fikk han selskap av NAV-sjef Nils Olav Dunsæd i Kvinesdal.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

– Jeg har fått flere bekymringsmeldinger på det som skjer, at de statlige stillingene blir redusert og at oppgavene ikke blir mindre. Jeg mener at arbeidsministeren og regjeringen nå må begynne å styre. De må være med å si hvordan vi skal løse levekårsutfordringene, sier Eriksen.

– Jeg tror det er veldig mange brukere av NAV som føler at de kunne fått mer hjelp til å komme seg ut av uføretrygden og få den hjelpen de faktisk trenger - og da trenger vi ikke færre folk, da trenger vi at vi beholder de vi har og får jobbet mot folk på en annen måte, mener Eriksen.

- Må tas tak i sør

Hun sier dette gjelder hele landet, men at Sørlandet har en spesiell utfordring i forhold til levekårene i landsdelen.

Hanne Bjurstrøm

– Må på banen: Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm må ta grep, mener Dagrun Eriksen etter at to NAV-ledere har sagt opp i protest.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

– Fordi at så mange har behov for trygd på Sørlandet, så trenger vi et NAV-kontor som er sterkt og som har mange nok folk, med god nok kompetanse til å møte disse utfordringene. Vi vil at landsdelen vår skal være en landsdel som tar vare på alle mennesker. Da trenger vi NAV som et av verktøyene for å få dette til, mener Eriksen.

På spørsmål om ikke også NAV-ansatte må kunne tåle kutt i budsjettet og flytting av arbeidsplasser slik resten av den offentlige sektoren ofte må gjennom, sier Eriksen at man til et visst punkt må tåle dette, men at kuttene i såfall må skje på rett plass.

– NAV må tåle kutt der det er sånn at man ikke har behov for deres tjenester. Det jeg er redd for at kommer til å skje i denne saken, er at det er kommunene som må stille opp der staten sparer. Da har vi ikke spart noe totalt, men bare gitt et dårligere tilbud, sier en betenkt KrF-politiker.

– Verre service og lengre behandlingstid

Tillitsvalgte i NAV frykter kuttene fører til at folk får dårligere tilbud og lengre saksbehandlingstid. Hovedtillitsvalgt for Parat i NAV i Vest Agder, Paal Herman Seivaag, mener NAV mister mange stillinger som følge av kuttene.

– Vi frykter at brukere får dårligere service og at de må vente lengre på sakene, sier Seivaag.

Han mener kuttene i NAV i flere år har vært for store til å kunne bære.

– Det har skjedd over flere år, med stramme budsjetter som fører til at vi føler at vi ikke klarer å gjøre det som blir sagt fra politisk side, sier en like betenkt Seivaag.

null
Spiller nå
Lett å få flyskrekk av dette - men det finnes råd 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,6 kr
Dyrest kl. 18 1,95 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,6 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %