Hopp til innhold

Mener KrF er på feil vei

KrF-veteraner i Agder starter underskriftskampanje for å beholde bekjennelsesparagrafen i partiets vedtekter.

Bibelen

Lokale krefter i Kristelig Folkeparti samler seg i kampen for å beholde bekjennelsesparagrafen. De frykter mange vil snu partiet ryggen dersom det ikke lenger blir et krav at partiets tillitsvalgte må være personlig kristne. (ill.bilde)

Foto: Storløkken Aage / SCANPIX

– Vi mener KrF er på feil vei når de vil endre §2 - bekjennelsesparagrafen. Det er den som har vært det beste grunnlaget for KrF sin politikk i alle år. Vi ser ingen grunn til å fjerne den nå. Utfordringen når det gjelder å bevare de kristne verdiene i landet vårt - har aldri vært større enn i dag

Det sier Karl Johan Tveiten, tidligere fylkesleder for Kristelig folkeparti i Aust-Agder.

Blir for lik de andre

Sentralstyret i KrF har gått inn for å fjerne kravet om at tillitsvalgte i partiet skal være bekjennende kristne. Fjerning av kristen-kravet har skapt stor debatt, uro og splid i partiet.

Initiativtakere til underskriftskampanjen som nå lanseres, er alle medlemmer i KrF/KrFU. De frykter at ingen formulering i en ny formålsparagraf kan kompensere den signaleffekten det er å fjerne bekjennelsesparagrafen som har vært hovedbærebjelken fra partiet ble etablert.

– Men er det ikke mulig at partiet ville oppleve en vekst dersom paragrafen ble fjernet?

– Nei, tvertimot. da blir vi lik mange av de andre partiene og vil miste vårt særpreg, sier Tveiten.

"Grasrota" må bli hørt


Sentralstyret i KrF har oppfordret til lojalitet blant medlemmene, men inititavitakerne bak underkriftskampanjen i Agder etterlyser en partiledelse som vil lytte til den ”trofaste grasrota” og ikke ha som hovedoppgave å instruere den.

Mange ikke har fått anledning til å si sin mening i denne saken og det er bakgrunnen for denne underskriftskampanjen, sier Tveiten.

– Målet er å gjøre KrF-ledelsen sentralt oppmerksom på at det er mange på grunnplanet i partiet - og mange som i dag stemmer på KrF - som er uenig i at lovene skal endres, sier han.

Tveiten er sikker på at medlemmer vil melde seg ut av Kristelig Folkeparti, og at mange vil oppleve at de ikke lenger har noe parti å stemme på dersom bekjennelsesparagrafen forsvinner.

Spår partiets undergang

Dette er en tapt kamp, partiet vil dø dersom dette synspunktet vinner fram. Det sier professor og tidligere KrF-politiker Janne Haaland Matlary fra Mandal.

Hun har i dag spådd at partiet kommer til å lide en naturlig død fordi kjernevelgerne vil at partiet skal være som en menighet. KrF går en naturlig død i møte fordi disse velgerne blander tro og politikk, sier hun.

– Hvis partiet fortsatt skal basere seg på kristne kjernevelgere - det såkalte grunnfjellet - altså folk som er kristne og hvor det er limet som holder dem sammen innenfor et politisk parti, så vil den gruppen bli stadig mindre. Sekulariseringen i Norge er en veldig tydelig trend, og den tradisjonnele KrF-velger blir det færre og færre av, sier Haaland Matlary til NRK.

Bekjennelses-saken skal behandles på KrF s landsmøte til våren.



null
Spiller nå
Åpnet verdens største bikube 00:36
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 13 0,63 kr
Dyrest kl. 07 1,36 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,5 kr 25 min.
  • Dusje 5,4 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,7 kr En vask
  • Varmeovn 1,3 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %