Hopp til innhold

– Følte alltid at han skulle slå

Åtte av ti kvinner som søker ly ved norske krisesentre, gjør det på grunn av psykisk vold. – Slik vold gjør ofte mer skade enn fysisk vold, sier krisesenterleder.

Krisesenter

– Jeg følte alltid at det var rett før han slo, men han gjorde det aldri. Jeg hadde den frykten hele tiden, forklarer Ingrid, som flyttet inn på Krisesenteret i Stavanger for et år siden. (Illustrasjonsfoto)

Foto: Colourbox

– Vi har hatt noen tilfeller der de har blitt låst inn i en kjeller, og ikke fått mat og klær. Det er veldig grovt, sier daglig leder ved Krisesenteret i Stavanger, Monika Velde Monsen til NRK.

Rekordmange kvinner søker ly ved norske krisesentre på grunn av psykisk vold. Det handler om menn som krever og kontrollerer sine kvinner.

Monika Velde Monsen

Monika Velde Monsen er daglig leder ved Krisesenteret i Stavanger.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

– Kontrollerer hvem de snakker med

Over åtti prosent av alle kvinner som oppsøker norske krisesentre gjør det på grunn av psykisk vold.

– Kvinner har gått på jobb og skole og blitt kontrollert hver time gjennom hele dagen. Partneren har kontroll på hvor de er og hvem de snakker med. Får de egen mobil så går han gjennom loggen og sjekker hvem de har snakket med og sendt mail til. Det må være strøkent rundt dem. Vi snakker om brettekanter og at alle glassene må stå på linje. Det er som filmen «I seng med fienden», sier Monsen.

– Han fant alltid noe som var galt

Ingrid, som ønsker å være anonym, forteller om et hektisk liv da hun var gift med en mann som utsatte henne for psykisk vold.

– Jeg kom som regel hjem først. Da jeg så at bilen hans kom inn i gården begynte hjertet å banke og pulsen økte. Jeg tok sjekkerunden, som jeg kalte det, og løp rundt på bad, soverom, stue og kjøkken og passet på at alt var slik som han ønsket at det skulle være. Han fant alltid noe som var galt, alltid, sier hun.

Det er drøyt ett år siden Ingrid valgte å søke ly på krisesenteret i Stavanger. Døren inn til rommet, som hun den gang delte med sine tre barn, vekker minner.

– Det er litt rart å tenke tilbake på. Jeg kjenner det i magen, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Krisesenter på Helgeland

Ingrid hadde med seg sine tre barn da hun flyktet til Krisesenteret i Stavanger.

Foto: Harald Krogtoft / NRK

Norge er verst i Norden

Pågangen ved landets krisesentre er fortsatt økende. Bak sentrene står den idealistiske medlemsorganisasjonen Krisesentersekretariatet som ifølge deres egen ideologi skal styrke krisesentrenes arbeid utad, samt øke samarbeidet internt. Krisesentersekretariatet er også et koordineringsorgan og informasjonskontor med fagkompetanse på området. Tove Smaadahl er daglig leder.

Tove Smaadahl

Tove Smaadahl er daglig leder for Krisesentersekretariatet.

Foto: Krisesentersekretariatet

– Terskelen for hva vi aksepterer av vold har nok blitt senket i løpet av disse 34 årene som vi har drevet krisesentre, sier Smaadahl.

Hun forteller at Norge topper den nordiske statistikken over kvinner på krisesentre, og at trenden ser ut til å fortsette.

– Vi ser i stor grad at mange kvinner rapporterer om den psykiske volden, sier Smaadahl.

– Følte det var rett før han slo

Ingrid syns det er vanskelig å sette ord på det som var et personlig helvete for henne i mange år.

– Det er helt umulig å sette seg inn i for folk som ikke har opplevd det. Jeg hører det selv når jeg snakker om det at det ikke høres galt ut i det hele tatt, sier hun.

Ingrid beskriver en konstant fryktfølelse.

– Jeg følte alltid at det var rett før han slo, men han gjorde det aldri. Jeg hadde den frykten hele tiden. Jeg var veldig redd han og det er jeg enda den dag i dag, sier hun.

– Selvbildet er veldig ødelagt

Trenger kvinner som har blitt utsatt for psykisk vold mer hjelp enn dem som har blitt utsatt for fysisk vold?

– På en måte ja. Fordi selvbildet er så veldig ødelagt ofte at de ikke tror de mestrer hverdagen selv, sier Monsen.

Ifølge den daglige lederen ved Krisesenteret i Stavanger er en av de største utfordringene å bli trodd.

– Vi vet at når det gjelder psykisk vold er anmeldelse veldig mye vanskeligere fordi det blir ord mot ord. Dermed så er det vanskeligere å få hjelp av andre hjelpeapparater. De kommer til oss når nok er nok og de ikke klarer å holde ut lenger, sier Velde Monsen.