Hopp til innhold

– Graverende form for pelsdyrdrift

Norges pelsdyralslag frykter en ny debatt rundt pelsdyrnæringen i Norge.

Bertran Trane Skadsem

Bertran Trane Skadsem, leder i Norges pelsdyrlag, tar sterk avstand fra de grove avsløringene om skadde og syke dyr på en pelsfarm i Hå.

Foto: Lien, Kyrre / Scanpix

– Det er en graverende form for pelsdrift, og næringen tar sterk avstand fra en slik type drift, sier Bertran Trane Skadsem, leder i Norges pelsdyralslag.

Mattilsynet avdekket tidligere denne måneden alvorlige tilfeller av dyremishandling på en minkfarm i Hå kommune. To levende dyr ble funnet i en frysecontainer, og flere skadde og syke dyr måtte behandles eller avlives.

Trane Skadsem frykter nå en ny debatt rundt pelsdyrnæringen i Norge.

– Dette er med på å skape en ny debatt om pelsdyrnæringen. Men jeg understreker at dette er et enkeltstående tilfelle, og næringen vil ta forholdsregler for å unngå slike ting i fremtiden, sier han.

Fredet pelsdyrnæringen

Det har lenge stormet rundt pelsdyrnæringen, og flere partier ønsker næringen avviklet. Sp-statsråd Ola Borten Moe kom imidlertid med et løfte om å bevare næringen tidligere denne uken.

Alf Holmelid

Alf Holmelid (SV) mener pelsdyrnæringen må avvikles.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

– Jeg tror jeg trygt kan love at meldingen ikke blir noen avviklingsmelding for pelsdyrhold i Norge, sa Borten Moe til avisen Opp i Oppdal tirsdag.

Alf Holmelid (SV) i næringskomiteen på Stortinget, mener saken fra Hå kommune viser at næringen ikke er bærekraftig, og må avvikles.

– Dette er en ny stor skandale, som viser at det er vanskelig å unngå dyrehelseproblemer i næringen. Borten Moe har vært for tidlig ute med løftet sitt. Han bør sette seg inn i utfordringene næringen står overfor, sier han.

Vil vurdere ekskludering

– Denne farmen har ikke fulgt vanlige rutiner. Jeg understreker at farmen ikke er sertifisert, og vil heller ikke bli det, sier Bertran Trane Skadsem.

Norges pelsdyralslag skal ha møte om saken fra Hå torsdag, og vil vurdere å ekskludere farmen fra pelsdyalslaget.

– Jeg kan ikke se at dette kan få noe annet utfall enn ekskludering. Det er ikke plass til useriøse aktører i næringen, sier Trane Skadsem.

Gårder som ekskluderes fra pelsdyralslaget får ikke anledning til å omsette skinn gjennom Oslo Skinnauksjoner.