Hopp til innhold

Billigere boreteknikk vil gi flere småkraftverk

Ny boreteknikk blir utviklet ved byggingen av to småkraftverk i Rogaland.

Norhard borerigg

Den nyutviklede boreriggen til Norhard kan føre til at det blir bygd flere småkraftverk, mener Norges vassdrags- og energidirektorat.

Foto: Norhard AS

Mandag ble Hommafossen kraftstasjon til Heskestad kraft åpnet. Småkraftverket vil levere 2,9 gigawattimer, som tilsvarer strømforbruket til omlag 150 husstander.

Småkrafverktutbyggingen på Heskestad har bidratt til at en ny boreteknikk er blitt utviklet. Det er Sira-Kvina selskapet Norhard AS, som med støtte fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), har utviklet den nye boreløsningen.

- Mange i kraftbransjen vil kunne ha glede av denne boreteknologien. Vi i NVE er stolte over å ha bidratt til at teknologien ble utviklet, slik at blant annet Hommafossen kraftverk kunne etableres, sier vassdrags- og energidirektør Agnar Aas.

NVE er overbevist om at den nye boreteknikken vil føre til at det blir bygd flere småkraftverk fordi det nå vil bli billigere å få vannet fra magasinenen til kraftverket.

- I tillegg til at boreteknologien vil kunne utløse flere småkraftprosjekter, fordi det blir rimeligere å føre vannet fram til kraftverkene, ser vi også en miljøgevinst i å få flere vannveier under bakken, understrekte Aas.

Ny rigg i Vindafjord

Den nyutviklede boreriggen som ble brukt ved Hommafossen kraftstasjon er nå til utbedring for å kunne bore ende lenger enn den lengste tunnelen på Heskjestad, som var på 217 meter.

En ny rigg er allerede utviklet, og den er i gang med å bore en 720 meter lang tunnel ved Vågaåna kraftverk i Vindafjord til Småkraft AS.

- Dette er også et pilotprosjekt, og når vi har lært mer er målet at denne riggen skal kunne bore 1000 meter, sier daglig leder Askjell Tonstad i Norhard AS til NRK.no.

Selskapet har utviklet en unik ny teknologi sammenlignet med boreteknologien som blir brukt i oljebransjen. Det er allerede tatt ut åtte patenter på kjerneteknologien til de nye boreriggene. Tonstad sier dette er en helt ny måte å tenke på, og at teknologien er ny helt fra bunnen av.

Økonomi og miljøvern

- Målet er å halvere kostnadene for å få vannet fra magasin til kraftstasjon. Her er det en miljøgevist ved at det ikke er nødvendig med så mye transport i høyfjellet. Boreteknikken er mer effektiv og energibesparende, og det er mindre bohov for dyre sprengningsarbeider med tunneler, forklarer Tonstad.

Når boreriggen som ble brukt på Heskjestad er ferdig utbedret vil Norhard AS ha to rigger klare for oppdrag.