Hopp til innhold

Petroleumstilsynet er bekymret for sikkerheten

Tilsynsdirektøren frykter at høy aktivitet gjør at arbeid blir satt i gang uten at de som skal gjøre jobben har tilstrekkelig kapasitet og kompetanse.

Oljearbeidere på helikopterdekk
Foto: NRK

Det ekstremt høye aktivitetsnivået i Nordsjøen gjør myndighetene bekymret for sikkerheten. Frykten er at det blir satt i gang arbeid i oljevirksomheten uten at de som utfører jobben har tilstrekkelig kapasitet og kompetanse.

Tilsynsdirektør Ingvill Hagesæther Foss i Petroleumstilsynet advarer mot å strekke strikken for langt.

Les også: Mener oljebransjen må ha mer fokus på forebygging av storulykker

Les også: – Vi trenger mer kunnskap om miljøet i Nordsjøen

– Jeg er bekymret for at man ikke tar tilstrekkelig hensyn til den kapasitet og kompetanse som er nødvendig for å opprettholde sikkerheten, sier tilsynsdirektør Ingvill Hagesæther Foss i Ptil til NRK.

– Mangel på kapasitet og kompetanse

Det pågår for tiden omfattende utbygginger, modifisering av eksisterende innretninger og det settes i gang prosjekter for at olje og gassfeltenes levetid skal forlenges.

Ingvill Hagesæther Foss

Tilsynsdirektør Ingvill Hagesæther Foss i Petroleumstilsynet er bekymret for sikkerheten på grunn av det høye aktivitetsnivået i oljevirksomheten.

Foto: Petroleumstilsynet

Sammen med vanlige drifts og vedlikeholdsoppgaver utgjør dette en stor mengde resurskrevende arbeid på den norske sokkelen.

Tilsynsdirektøren sier at mangel på kapasitet og manglende kompetanse har vært i myndighetenes søkelys i mange år.

– Vil påse at selskapene tar ansvar

Petroleumstilsynet har to ganger i løpet av de siste ti årene avslått søknader om leteboring fordi operatørselskapene ikke hadde tilstrekkelig kapasitet og kompetanse. Tilsynsdirektøren sier at myndighetene ikke ønsker å motta slike søknader.

Les også: Vil ikkje ha oljeboring i Skagerrak

Les også: Spøkelsesplattform kan koste oss 9 milliarder kroner

– Heldigvis så ser vi i hovedsak at kapasitet og kompetanse er på plass. men vi ser enkelte tilfeller der det ikke er det, og det vil vi følge opp mye fremover, sier Hagesæther Foss.

Tilsynsdirektøren understreker at oljebransjen er en risikofylt næring. Hun varsler at Petroleumstilsynet vil følge opp gjennom tilsyn at selskapene tar ansvar for at de har nok folk med tilstrekkelige kunnskaper i tiden fremover.