Hopp til innhold

Derfor får romfolket bli

Til tross for at mange romfolk er involvert i kriminelle handlinger, er terskelen høy for å sende dem ut av landet.

Romfolket har slått leir utenfor Sofienberg kirke

Romfolket som har campet rundt om i Oslo denne sommeren er her lovlig grunnet EØS-avtalen.

Foto: Frieda Wik/NRK

I vår og sommer har Oslo kommune og politiet mottatt mange klager på romfolk som camper rundt om i parker i byen.

Politiet sa tidligere denne uken at rumenere er den gruppen av utenlandske borgere som pågripes oftest.

– Under en aksjon ved Karl Johans-området talte vi 187 rumenske tiggere. Etter at de hadde kontrollert identiteten til 69 av disse tiggerne, fant de ut at 68 av disse var registrert med straffbare forhold, sa visepolitimester og leder for Oslo-politiets ordensavdeling Roger Andresen til Dagsnytt mandag.

Rett til å bli

Selv om politiet kan bekrefte at mange romfolk er involvert i kriminelle aktiviteter, har de ikke rett å sende dem ut av landet før de blir tatt i å gjøre straffbare handlinger.

Ifølge Utlendingsdirektoratet (UDI) har alle borgere av EU-land rett til å oppholde seg i Norge.

– Alle EU/EØS borgere har rett til reise til Norge, og oppholde seg i Norge i tre måneder. De har og en rett til å bli i ytterligere tre måneder hvis de søker arbeid, sier Karl Erik Sjøholt, direktør for oppholdssaker i UDI.

Sjøholt forklarer at hvis EU- eller EØS-borgere vil bli i landet utover den perioden må de få seg en jobb eller studere.

Ingen kontroll

I Norge er det ingen som kontrollerer inn- og utreise av EU-borgere, eller om de forlater landet etter seks måneder hvis de ikke har fått jobb.

Sjøholt sier dette er en konsekvens av EØS-avtalen.

– De indre grensene er opphevet, og det foretas derfor ingen kontroll av EU-borgere, sier han.

Britha Røkenes

Britha Røkenes i politiet sier det er vanskelig å sende ut rom-folk.

Foto: Politiet

Myndighetene kan både bortvise og utvise personer fra Norge. Forskjellen er at en EU-borger som blir bortvist kan komme tilbake til Norge med det samme. Blir man utvist kan personen få et innreiseforbud, avhengig av den straffbare handlingen.

Dette kan føre til at en person blir bortvist:

  • Ugyldige ID-dokumenter
  • Ikke er jobbsøker

Dette kan føre til utvisning:

  • Straffbare handlinger

Ifølge politiet er terskelen likevel høy for å sende ut EU-borgere.

Lett å komme tilbake

Politiadvokat i Oslo politidistrikt, Britha Røkenes, sier at det blir gjort en totalvurdering i hvert enkelt tilfelle, før man bestemmer om en person blir bortvist eller utvist fra Norge.

– Som EU-borger har en like rettigheter som alle andre, og det skal en del til for at blir utvist av Norge. Men av de som faktisk blir tatt for straffbare handlinger, ser vi at vi får utvist og bortvist en god del, sier Røkenes.

Et alvorlig straffbart forhold kan være nok til å bli utvist, mens hvis forholdet er mindre alvorlig må det flere episoder til før en EU-borger blir sendt ut av landet. Myndighetene tar også med i vurderingen om personene kom til Norge med intensjoner om å utføre kriminelle handlinger.

– I vurderingen om en person skal sendes ut blir det lagt stor vekt på om det er snakk om organisert kriminalitet eller kriminalitet satt i system, sier Røkenes.