Hopp til innhold

Gutt døde av influensa

En gutt fra Akershus har dødd av sesonginfluensa. Folkehelseinstituttet oppfordrer andre influensasyke til å kontakte lege.

Rikshospitalet

Gutten var syk en kort stund og ble innlagt på Rikshospitalet.

Foto: Ola Haram / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Gutten fra Akershus tilhørte ikke noen av risikogruppene for alvorlig influensasykdom. Folkehelseinstituttet vil ikke opplyse mer nøyktig hvor han er fra eller guttens alder, annet enn at han er mellom ti og 20 år.

– Det er en ung gutt som har dødd av influensa. Han var syk en kort stund og ble innlagt på Rikshospitalet. Han var ikke alarmerende dårlig starten, sier direktør Geir Stene-Larsen ved Folkehelseinstituttet.

Influensa er en sykdom, som i enkelte tilfeller kan være svært alvorlig.

– I dette tilfellet gikk det usedvanlig fort. Det var ingen som kunne forutse at dette ville skje, sier Stene-Larsen.

Han legger til at det er først og fremst eldre og svekkede personer som er mest utsatt, men at det er noen få dødsfall blant yngre og ellers friske.

Oppfordrer til å ta kontakt med lege

Geir Stene-Larsen

Geir Stene-Larsen.

Foto: Anne Lene Solbakken, FHI

Folkehelseinstituttet oppfordrer andre influensasyke til å kontakte lege straks dersom den syke har tegn til å være uttørret, kaster opp eller har problemer med å holde på drikke eller puster anstrengt.

– For de fleste er influensa en mild eller moderat sykdom. Dessverre blir noen alvorlig syke, og noen dør. Dett gjelder selv om man ikke tilhører en av risikogruppene, sier Stene-Larsen.

Flere tilfeller av svineinfluensa

Svineinfluensaen er også tilbake. Ifølge Folkehelsa er 11 på intensivavdelinger på grunn av svineinfluensa så langt. Det er imidlertid ikke meldt om dødsfall.

35 personer er hittil i vinter innlagt på sykehus med svineinfluensa. Elleve av dem har fått behandling på intensivavdeling.

Influensautbruddet begynte for alvor å ta seg opp etter jule- og nyttårshelgen. Det er nå betydelige utbrudd i store deler av landet, opplyser Folkehelseinstituttet.

– Vi når ikke toppen før om to til fire uker. Det verste ligger foran oss, sier divisjonsdirektør Preben Aavitsland til NTB.

Gutten fra Akershus var ikke smittet av svineinfluensa.

Man skal ringe nødtelefonen 113 dersom den syke har tungt for å puste, har smerter i brystet, har blålig farge på leppene eller får anfall med kramper.

Les flere nyheter fra Oslo og Akershus. Følg NRK Østlandssendingen på facebook og twitter.