Hopp til innhold

- Kulturhistorisk bør til Bygdøy

En ny rapport fraråder myndighetene å bygge et nytt Kulturhistorisk museum ved operaen i Bjørvika.

Oseberg-skipet
Foto: Erik Thorberg / Scanpix

Rapporten som er laget på oppdrag av Kunnskapsdepartementet konkluderer med at Kulturhistorisk museum bør samles på Bygdøy sammen med Vikingskipmuseet.

Dersom regjeringen følger anbefalingen blir planene om et nytt Kulturhistorisk museum i Bjørvika og flytting av vikingskipene skrinlagt.

- Best samfunnsøkonomisk

Portrett: Tora Aasland

Tora Aasland

Foto: Stig Weston

Å samle museet på Bygdøy er den beste samfunnsøkonomiske løsningen, ifølge rapporten.

Konsulentselskapet Metier har laget rapporten på oppdrag for Kunnskapsdepartementet. Rapporten ble overlevert statsråd Tora Aasland (SV) mandag ettermiddag.

– Dette har gitt regjeringen et godt grunnlag for å fatte en god beslutning om Kulturhistorisk museum. Jeg er godt fornøyd med arbeidet som er gjort, sier statsråd for forskning og høyere utdanning, Tora Aasland.

LES OGSÅ: Uvisst for Kulturhistorisk museum

HVA MENER DU? SI DIN MENING UNDER ARTIKKELEN!

Både økonomi og lokalisering har vært viktige spørsmål i vurderingsprosessen. Tilstanden til vikingskipene likeså. Mange har fryktet at en flytting vil gjøre våre nasjonalklenodier om til støvhauger, til tross for at flere rapporter tidligere har
slått fast at skipene skal tåle påkjenningen.

– Overrasket over konklusjonen

Både Universitetet i Oslo, som eier museet, og Kulturhistorisk museums ledelse ønsker et nytt museum i Bispevika øst for operaen i Bjørvika. Museet selv har kjempet for nytt museum der i ti år.

Ole Petter Ottersen

Ole Petter Ottersen

Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix

Rektor Ole Petter Ottersen ved Universitetet i Oslo (UiO) er overrasket over konklusjonen i den nye rapporten. Han peker på at statsråd Trond Giske i 2001 ga oppdrag til Statsbygg om å finne en egnet tomt for nytt kulturhistorisk museum i Bjørvika.

Siden den gang har universitetet fulgt opp dette gjennom utredninger, styrevedtak og samarbeid med Statsbygg og Oslo kommune.

– På Bygdøy vil museet bli sett i sammenheng med Folkemuseet og lett få preg av et Nasjonalmuseum for norsk kulturhistorie, sier Ottersen som håper at Kunnskapsdepartementet vil vurdere nøye alle sider av saken før endelig vedtak blir gjort.

LES OGSÅ: Full forvirring i museumsdebatten

Fire alternativer

Museets samlinger er bygget opp over snart 200 år. Dette er landets desidert største samling av gjenstander fra forhistorisk tid og middelalder funnet i Norge, blant annet kirkekunst, runeinnskrifter, mynter og etnografiske gjenstander.

Virksomheten er i dag fordelt på fire hovedbygninger i Oslo sentrum, i tillegg til Vikingskipshuset på Bygdøy.

De fire alternativene som Kunnskapsdepartementet har utredet er:

  • Et samlet museum på Bygdøy
  • Et samlet kulturhistorisk museum i Bjørvika, inklusive vikingskipene som i dag befinner seg på Bygdøy
  • Et samlet museum på Tullinløkka som innebærer overtakelse av Nasjonalgalleriet og flytting av vikingskipene
  • Delt museum med flytting av Historisk museum til tomten der Munch-museet i dag ligger og utbygging av et vikingstidsmuseum på Bygdøy

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.


Det legges opp til at regjeringen skal fatte sin beslutning i løpet av høsten.