Hopp til innhold

- Sykemelding som lønnsvirkemiddel

Politimesteren i Asker og Bærum mener at hans egne politiansatte nå sykmelder seg oftere, for å oppnå de lønnsvilkårene de ønsker.

Polti

Illustrasjonsfoto.

Foto: Nils Fredrik Røren / NRK

Det er likevel ikke grunn til å tro at politifolkene bryter loven for å få det som de vil, sier politimester Torodd Veiding.

- Jeg er enig i at man beveger seg på en grenselinje nå. Jeg håper og mener at dette er såkalte lovlige aksjoner innenfor regelverket i arbeidsretten, sier Veiding til NRK Østlandssendingen.

Han mener likevel at sykemeldingene er en del av en aksjon for høyere lønn.

Bemanningen reduseres

- Det vi merker i Asker og Bærum politidistrikt er at politifolkene ikke ønsker å selge fritiden sin. Det er vanskelig å få beordret folk på overtid. I tillegg har vi de siste dagene merket at langt flere en vanligvis har sykemeldt seg. Det mener og tror jeg er en del av denne aksjonen. Selv om jeg ikke har mistanke om at de som sykemelder seg gjør det urettmessig. Men det er nok tilfellet hos oss at en del har gått på jobb syke tidligere, sier Veiding.

Med mange sykemeldte oppstår hull i vaktplanene og bemanningen reduseres. Dette påvirker politiets evne til å løse oppdrag, skriver Budstikka.

- Hva synes du selv om denne typen aksjoner?

- Jeg har sagt i dag at jeg støtter veldig sterkt at mine ansatte burde få høyere lønn. Det gjelder ikke bare politifolkene, men samtlige ansatte, som gjør en kjempejobb for samfunnet. Jeg skjønner at mange ansatte er frustrerte og ikke føler seg betalt for dette. Men virkemidlene kan man av og til diskutere, sier Veiding til NRK Østlandssendingen.

- Tilliten kan svekkes

- Forstår du at man kan mistenke at politiet tar ut sykemeldinger uten å være syke, og dermed bryter loven?

- Jeg blir ikke overrasket over at den diskusjonen starter. Jeg regner med at også politiets fellesforbund har tenkt tanken at dette kan bli en diskusjon, sier Veiding.

Han er nå redd for at tilliten til politiet svekkes.

- Den kan åpenbart svekkes. Jeg er redd i Asker og Bærum, fordi vi vil i langt mindre grad kunne yte den servicen som vi mener er nødvendig. Liv og helse vil ikke stå på spill, men i helt ordinære oppdrag vil det kunne ta lengre tid, og vil må i noen tilfeller måtte si nei til oppdrag som vi i dag og tidligere har sagt ja til, sier Veiding.

- Ingen aksjon

Lokallagslederen i politiets fellesforbund i Asker og Bærum, Audun Buseth, er ikke enig med politimesteren i at det pågår en aksjon overhodet.

Ifølge lokallagslederen er sykemeldingene et resultat av reell sykdom, noe han ikke forstår at kan svekke tilliten til politiet.

- Jeg gjør egentlig ikke det. Det som ligger til grunn er arbeidsmiljøloven og våre arbeidstidsbestemmelser. At vi forholder oss til gjeldende lover og regler skulle bare mangle. Vi håndhever lov og orden på andre områder, og må selvfølgelig forholde oss til arbeidsmiljøloven og regelverk som regulerer vår arbeidstid, så det jeg kan ikke se at dette svekker tilliten til politiet, sier Buseth.