Hopp til innhold

– Vi vet ikke hvordan dagene vil bli

Solveig Sævarang gruer seg til rettssaken mot Anders Behring Breivik. Hun skal være i tingretten i Fredrikstad for å støtte ofre og pårørende.

Solveig og Sverre Sævarang

Solveig og Sverre Sævarang er spente på hvordan dagene blir under rettssaken mot Anders Behring Breivik.

Foto: Anne Ognedal/NRK

I Østfold kommer hun og andre medlemmer i støttegruppa etter 22. juli til å være i tingretten i Fredrikstad hver dag under rettssaken.

– Jeg gruer meg til å se at så mange har det vondt, av mennesker som står meg nær og hadde barna sine på Utøya, sier Solveig Sævarang.

Sønnen hennes, Sverre kom fysisk uskadet fra Utøya 22. juli. Hun og mannen var også medlemmer av AUF som unge og var mye på Utøya.

– Det er mange av de vi kjenner som har mistet barna sine, og det gjør vondt, forteller hun.

Både hun og sønnen skal følge videooverføringen av rettssaken, men ikke hver dag i de ti ukene den pågår. Sverre vil gjerne også gå på skolen.

Les også:

– Det er mye usikkerhet

Sverre Sævarang

Sverre Sævarang fra Sarpsborg var på Utøya 22. juli i fjor, men kom fysisk uskadet fra hendelsene.

Foto: Anne Ognedal/NRK

Han har nettopp fått vite at han slipper å dra til Oslo for å vitne i rettssaken. Det er han glad for.

– Tanken på å sitte i samme rom som Anders Behring Breivik gjør meg kvalm, sier Sverre Sævarang.

Han forteller at både han og de andre han kjenner som var på Utøya er spent på hvordan rettssaken blir. Derfor er han glad for at moren og andre i støttegruppa har skal være i rettssalen i Fredrikstad hver dag under sakens gang.

– En del av oss jobber turnus og kan komme før kveldsvakter og på fridagen, sier Solveig Sævarang.

For å forberede seg til rettssaken skal ofre og pårørende besøke Fredrikstad tingrett i neste uke. De skal også møte advokater og en psykiater.

– Både jeg som mamma, og medlem av støttegruppen, vi vet ikke helt hvordan dagene vil bli. Det er mye usikkerhet, og da er det veldig godt å ha noen fagpersoner, både psykiater og advokater som kan gi oss noen tips, sier Solveig Sævarang.