Hopp til innhold

– Budsjettet er delvis ulovlig

Budsjettet til Halden kommune for i år er delvis ulovlig, fastslår fylkesmannen i Østfold.

Ifølge Kommunal Rapport er det fullmaktene som er gitt til hovedutvalg for finans, budsjett og økonomisk styring som er i strid med loven.

Kommunerepresentanter fra Venstre og Frp krevde i vinter at budsjettvedtaket i Halden måtte lovlighetskontrolleres. Nå har avgjørelsen hos fylkesmannen falt, og konklusjonen er at budsjettet er delvis ulovlig.

– Sånn som ordlyden i vedtaket er formulert, så kommer det ikke tydelig frem hva som er formannskapets rolle, og slik som vi tolker det er ikke det i tråd med kommunelovens bestemmelser, så det må justeres, sier Espen Pålsrud hos fylkesmannen til NRK.no.

– Må behandles på nytt

Dersom kommunestyret fjerner innstillingsmuligheten til finansutvalget, vil 2011-budsjettet være lovlig og fylkesmannen vil dermed ikke oppheve budsjettet.

– Budsjettvedtaket må tas opp til ny behandling når det gjelder dette punktet i vedtaket. Det må komme tydeligere frem at det er formannskapet som skal innstille til kommunestyret når det gjelder endringer av budsjettet.

Finansutvalgets fullmakt er redusert til å innstille på omdisponeringer overfor kommunestyret.

Ingen realitetsendring

Ifølge rådmann i Halden, Per Egil Pedersen er det ingen fare for at budsjettet i Halden ikke kommer til å bli vedtatt.

– Rådmannen kommer til å foreslå for kommunestyret at det nevnte punktet bør sløyfes. Dette strider mot det vedtatte politiske delegeringsreglementet, der det sies helt klart at alle saker vedrørende budsjett og budsjettendringer skal gå med innstilling fra økomoniutvalget, til formannskapet og så videre til kommunestyret, sier han og legger til:

– Dette er en praksis vi har fulgt hele tiden, så det blir ikke noen realitetsendring i forholdene i Halden kommune rundt dette.