Hopp til innhold

Vil kutte 125 millioner

Mindre til skole, fjerne dagtilbudet til funksjonshemmede og redusert eiendomsskatt. Det er noen av rådmannens forslag til endringer i Fredrikstads budsjett for 2011.

Jan Lasse Hansen, rådmann Fredrikstad

Rådmann Jan Lasse Hansen legger i dag fram Fredrikstad kommunes budsjett for 2011.

Foto: Einar Yohsuke Kosaka / NRK

«Dagtilbud for funksjonshemmede, eldre og psykiatribrukere foreslås nedlagt fra 2011.»

Så nøkternt står det i forslag til kommunebudsjett for Fredrikstad kommune i 2011. På den måten ønsker rådmann i Fredrikstad, Jan Lasse Hansen, å spare 10 millioner kroner i det kommende året. I dag har kommunen fem slike dagtilbud i kommunen.

I tillegg kuttes andre utgifter til funksjonshemmede med nesten 30 millioner.

Kutter til skole

Få pedagoger i SFO

Foreldre med barn i skole og SFO vil få et dårligere tilbud.

Foto: NRK

Reduserte midler til kompetansheving, mindre penger til drift og færre ansatte. I tillegg vil det komme kvalitetsreduksjoner innen enkelte områder. Dermed håper rådmannen å kutte 15,8 millioner kroner i skolesektoren i løpet av 2011.

Utdanningsseksjonen kuttes totalt med nesten 25 millioner, Det vil ikke lenger bli tilskudd til leirskole, færre utdanningsvalg i 10. klasse og endring i tildelingspraksis i PPT (Pedagogisk-psykologisk tjeneste)

Eiendomsskatten foreslås redusert med totalt fem millioner fra 2010 til 2011, ved at promillesatsen senkes fra 2,1 til 2,0. Samtidig beholdes eiendomsskatten for næringseiendom på 7 promille.

– Vi har små muligheter til å endre inntektene. Vi kunne ha økt eiendomsskatten, men her har rådmannen vært lojal mot bystyret, sier rådmann Jan Lasse Hansen.

– Det er på utgiftssiden vi kan gjør noe. Det er her vi kan gjøre reelle endringer, sier han.

125 millioner kroner

– Siden vi ikke kan øke inntektene, så må vi kutte utgiftene hvis det skal bli noen endring i budsjettet. Dette kan vi enten gjøre, enten ved å tilby færre eller dårligere tjenester.

– Økt befolkning i Fredrikstad gir oss en økonomisk utfordring. Spesielt vil flere eldre gi oss økte utgifter. Antallet eldre mellom 67 og 80 år vil øke, og det er en betydelig utfordring, sier rådmannen.

Seksjon for omsorg og sosiale tjenester er der de største kuttene vil komme. Totalt foreslår rådmannen at kutt på 90 millioner vil komme her.

De samlede kuttene i rådmannens forslag er på 125 millioner kroner for 2011.

  • Den økonomiske situasjonen i kommunen har lenge vært usikker. Dette klippet er fra 4. mai 2010:
    Video Debatt om Fredrikstad-budsjett

Lite disponible inntekter

– Vi har ikke lenger en buffer til å dekke utgifter med. Derfor blir vi sårbare for svingninger, sier rådmannen, som likevel mener at 95 prosent av kommunens budsjett går bra.

– Men det er de fem siste prosentene av kommunens økonomi vi må gjøre noe med, og det er dette som avisene vil skrive om.

Ifølge rådmannen har kommnen langt mindre disponible inntekter enn andre kommuner av samme størrelse.

– Det skyldes at vi har serdeles høye kapitalutgifter. Vi har langt høyere kapitalugifter enn gjennomsnittet. Dette gjør at vi må bruke tilsvarende mindre på tjenester til våre innbyggere.

Har du funnet noe i budsjettet som NRK.no ikke har sett? Meld fra i kommentarfeltet!