Hopp til innhold

- Vil granske politisk korrupsjon

Opposisjonspartiene i Halden krever granskning av det de mener er en ukultur i kommunen.

Geir Helge Sandsmark, Venstre Halden

Geir Helge Sandsmark i Halden Venstre mener at det er på tide å få bukt med det han mener er en uheldig politisk kultur i Halden.

Foto: Kjetil A. Berg

Kravet om en granskning er sendt kommunen i brevs form og undertegnet av politikere fra Venstre, Høyre, Frp, Senterpartiet, Pensjonistpartiet og Miljøpartiet De Grønne.

Venstre-leder Geir Helge Sandsmark sier målet med en granskning er å få bukt med en ukultur som kan gi seg utslag i politisk korrupsjon.

- Behov for bevisstgjøring

- Det dreier seg om en kultur preget av manglende åpenhet og litt for tette forbindelser mellom administrasjonen og partiene som sitter med makten.

Saken som har vært fremme om den hytta ved Femsjøen er et eksempel der det er mistanker om uheldige forbindelser mellom politisk nivå og administrativ saksbehandling, sier Sandsmark.

Les også: Ap innrømmer kontakt

Les også: Godkjente tomt - nekter bygging

Sandsmark gjør det klart at begrepet 'politisk korrupsjon' handler om arbeidsmetoder og forbindelser i offentlig virksomhet som ikke nødvendigvis er straffbare, men uheldige i forhold til objektiv og uavhengig saksbehandling.

Han håper at en granskning vil føre til at ukulturen forsvinner ved at de som tar del i den begynner å tenke seg om.

Han presiserer at saken dreier seg om en ukultur som har utviklet seg over lang tid og at de som er del av den kanskje trenger en bevisstgjøring.

- Jeg tror ikke at det er noen som vil sko seg på måten ting blir gjort på. Jeg tror dette er en kultur som har utviklet seg med litt for tette bånd over litt for lang tid og der folk har utviklet sin egen forståelse av hva som er rett og galt og som strider litt mot den alminnelige oppfatning i en del tilfeller, sier Sandsmark.

Vil gi større revisjonsfirma oppdraget

Han mener det bør settes ned et utvalg av fagpersoner for å lede granskningsarbeidet og at et større revisjonsfirma bør gis i oppdrag å utføre selve granskningen.

Sandsmark forteller at manglende åpenhet er en del av ukulturen han mener forefinnes i Halden.

Som eksempler nevner han at mange politiske saker bare behandles i utvalgene og aldri blir forelagt kommunestyret for bredere politisk behandling og debatt.

Han forteller også at det ofte mangler viktige dokumenter fra sakspapirene som blir sendt ut til politikerne før politiske møter i Halden.

Han håper nå at kommunestyret går med på å sette i gang en granskning.

Ordføreren kritisk til påstandene

Ordfører Per Kristian Dahl forteller at saken skal behandles i neste kommunestyremøte, men han er kritisk til påstandene om at det eksisterer en ukultur og at det foregår politisk korrupsjon i Halden.

- Som tidligere nevnt ønsker jeg konkrete eksempler på hva man mener kan være politisk korrupsjon. Slik jeg ser dette, er dette en sak fra opposisjonen, de samme partier som sto bak en hel masse støy for noen år siden, som igjen prøver å lage støy uten å komme med konkrete saker og hva det kan gjelde.

- Enhver sak som vi får melding om som kan mistenkes for ikke å være slik den skal være, ønsker vi å se på og få avdekket hva det dreier seg om, sier Dahl.