Hopp til innhold

-Politiet misbruker pensjonsordning

Stortingsrepresentant Martin Engeset (H) mener politiet misbruker særavtalen med pensjon. Nå vil han avvikle ordningen.

Politi
Foto: Knut Falch / Scanpix

Med dagens ordning går politibetjenter, politiførstebetjenter og politioverbetjenter av med pensjon når de fyller 57 år.

Men lensmenn, politistasjonssjefer og politimestre må jobbe  ti år lenger før de kan gå av med pensjon.

- Politiet misbruker ordningen

Pensjonsordningen åpner imidlertid for at politi i lederstillinger kan søke en operativ stilling når de er 56 år. På den måten oppnår de tidlig pensjonsalder.

Stortingsrepresentant Martin Engeset (H) er saksordfører i arbeids og sosialkomiteen. Han mener politiet misbruker ordningen:

- Det har jo aldri vært intensjonen med ordningen at ved å taktisk søke seg til en ny jobb når man er 56 år skal kunne få en tidligere pensjonsalder. Det er et misbruk av intensjonen i særaldersgrenseordningen, mener Engeset.

Vil avvikle pensjonsavtalen

I følge Martin Engeset har misbruket av ordningen forekommet ved minst en anledning i Østfold. Han har også hørt om flere tilfeller andre steder i landet.

Nå vil Engeseth avvikle ordningen.

- Som saksordfører vil jeg fremme forslag om at disse særavtalene avvikles, og at vi får ett pensjonssystem på lik linje med øvrige grupper i samfunnet, sier Engeset.

Trenger tidlig pensjon

Arne Johannessen, leder av Politiets Fellesforbund, reagerer kraftig på forslaget.

- Jeg reagerer på det. Jeg syns det er kunnskapsløst når Martin Engeset ikke tar inn over seg at det er et stort behov for særaldersgrenser for politiet, sier Johannessen.

Han forstår at ordningen skaper debatt, men mener ordningen med tidlig pensjon er helt nødvendig for politiet.

- Vi må ikke glemme at dette er politiledere som kanskje har et langt yrkesliv som operative politifolk, kanskje i 30 år. Så lenge vi ikke har en seniorpolitikk som legger forholdene til rette for ledere så de kan bruke sin kompetanse på en annen måte, så forstår jeg at de gjør dette, avslutter Arne Johannessen.

Stortingsmeldingen om seniorpolitikk blir presentert 29.mai.