Hopp til innhold

Pensjonat på Fredriksten festning

Den nedlagte Forvaltningsskolen skal bli pensjonat. Forsvaret inngikk torsdag en to-årsavtale med ISS, og alt overskudd går til IK Comet.

Forsvarets forvaltningsskole, Halden
Foto: Rainer Prang / NRK

- Vi avventer en kommunal godkjenning av driftsendringen av kasernebygget her på den tidligere Forvaltningsskolen, sier festningsforvalter Svein Erik Moe til NRK.

Dersom kommunen godkjenner planene, skal ishockeyklubben Comet stå for driften av de 75 rommene, matsalen for 100 personer, og et utleieareale på rundt 5000 kvadratmeter.

 

Forsvarets forvaltningsskole, Halden
Foto: Rainer Prang / NRK

 

To års prøvetid

Det er i kasernedelen av den nedlagte forvaltningsskolen at ISS/Comet skal etablere et pensjonat. Avtalen mellom Forsvaret og ISS går over to år, og er et prøveprosjekt.

Kasernedelen består blant annet av 75 rom med dusj og toalett.

- Dette er fine rom med bra standard, og vi tror dette vil være en rimelig og god  løsning for lag og foreninger, for eksempel innen idrett, som skal trene og holde kurs i Halden, sier Moe.

Han forteller at Forsvaret har trappet ned sin virksomhet ved en rekke norske festninger og forsvarsverk, og i påvente av en utredning om hva bygninger og eiendommer skal brukes til, ønsker Forsvaret nå å leie bort Forvaltningsskolen i to år til pensjonatdrift.

- Vi vet ikke det endelige resultatet av utredningen før om to år, og om Forsvaret vil selge eiendommene eller det skal legges til rette for andre løsninger. Det gjenstår å se, sier festningsforvalter Moe.

ISS/Comet

Tor Ivar Engebretsen, som er eiendomssjef i ISS, sier til NRK at selskapet skal stå som garantist for Comet, men at klubben skal styre den praktiske driften.

- ISS har et svært tett og godt samarbeide med ishockeyklubben Comet, og vi tror dette er en fin måte å støtte opp om klubben på, sier Engebretsen.

ISS omsetter for rundt fire milliarder kroner årlig, og driver foruten renhold og catering  også med eiendomsforvaltning.

Fredriksten festning, Halden
Foto: Rainer Prang / NRK

- Super løsning

Roar Lund i  IK Comet Halden sier at de har gjennomført en markedsundersøkelse rundt planene om et pensjonat på Fredriksten festning i idrettsmiljøet.

- Vi har loddet stemningen og særlig i svenske klubber, som ofte har oppladning til sesongen i en liten by med gode boforhold både for spillere, lagledere og deres familier,  har responsen på dette prosjektet vært super, sier han.

De svenske sjefene i Comet, hovedtrener Jens Näslund  og daglig leder Peter Östman, har et enormt nettverk innen ishockeykretser, både i Sverige og Norge, og Lund tror dette vil bli veldig bra for hele Halden.
- Dette vil bli en god løsning for Halden, og god reklame for byen. Her får vi et rimelig overnattingsalternativ med gode treninsgmuligheter i området på festningen og ellers i byen, så totalpakken blir veldig bra, sier Lund. 

Ill. foto
Foto: www.ikcomet.no

 

Får alt overskudd

ISS skal i følge avtalen med Comet få dekket sine kostnader knyttet til pensjonatdriften, og Comet skal få alt overskuddet. Men Tor Ivar Engebretsen i ISS vil ikke si hvor mye penger det kan dreie seg om.

- Jeg vil ikke kommentere beløpet, men jeg tror dette er en god avtale for klubben, sier han.

Han ser for seg at Comet, i tillegg til profilering forbundet direkte med klubbens isaktivitet, også kan tilby sine forbindelser og sponsorer møte- og kurslokaler med overnatting.

- Fra vår side sett er dette gull verdt. Vi kommer til å tape enorme beløp, når spilleautomatene fjernes, og vi ønsker å skape en trygg økonomisk ramme rundt klubben, og dette vil være en fantastisk mulighet for å oppnå det, sier styreleder i IK Comet, Roar Lund, til NRK.