Hopp til innhold

– Kyllinger ble klemt i hjel

Mattilsynet mener fjørfeslakteriene i Norge bryter loven på flere punkter. Hos Norsk Kylling på Støren har de tatt grep på grunn av for dårlig dyrevelferd.

Kyllinger

Mattilsynet sjekker for tiden dyrevelferd og dyrevern ved fjørfeslakteriene i Norge.

Foto: Scanpix

– Vi observerte at kylling ble hengende fastklemt ved tipping av en container, og at flere ramla ned på gulvet fra ganske stor høyde, forteller Marit Silset Solberg, som var med på tilsynet i høst.

Et nasjonalt team hos Mattilsynet sjekker for tiden forholdene hos alle de fem store fjørfeslakteriene i Norge. Målet er å finne ut om dyrevelferden er god nok både ved slakteriene, og når de blir levert til slakting.

Norges største ble kritisert

Norsk Kylling AS på Støren i Sør-Trøndelag er en av de som ble pålagt å forbedre måten de behandler levende kyllinger på.

De er Norges største private fjørfeslakteri, og hvert år slaktes omtrent 15 millioner kyllinger her.

I tilsynsrapporten kritiseres opplæringen om dyrevern og velferd hos de ansatte. I tillegg ble flere dyr skadd ved levering til slakteriet, ved at dyrene kom i klem.

– Avvikene som ble funnet her er noe Mattilsynet ser alvorlig på, sier Silset Solberg.

Har tatt grep

Bedriften har tatt tak i regelbruddene Mattilsynet satte fingeren på, lenge før fristen går ut ved nyttår.

De har blant annet innført nye rutiner for tilsyn med levende kyllinger på mottaket.

– Vi har kontroll av alle containerne som kommer inn. De eldste containerne, der det var mulighet for klemming under tipping, er nå faset ut, forteller driftsansvarlig Gunnar Ødegård på Støren.

– Det har skjedd veldig mye positivt her. Det ble tatt opp en del punkter i rapporten som det ikke ble vaslet vedtak om, men det har de også tatt tak i, forteller Silset Solberg i Mattilsynet.

Vil ikke avsløre resultatene

Den endelige rapporten fra kampanjen kommer 1 februar 2012.

Før den er klar vil ikke Silset Solberg si noe om den generelle tilstanden ved de norske kyllinganleggene.