Hopp til innhold

Borten Moe får mer støtte

Jon Husdal fra Senterpartiet i Åfjord støtter Ola Borten Moe i debatten med miljøbevegelsen.

Ola Borten Moe og Frederic Hauge

Ola Borten Moe har terget på seg Frederic Hauge og miljøbevegelsen i det siste.

Foto: Scanpix

Jon Husdal

Jon Husdal i Åfjord mener Borten Moe har startet en viktig debatt med miljøbevegelsen.

Foto: Privat

Borten Moe har fått hard kritikk fra mange i miljøbevegelsen etter sine utspill om bevegelsens virkelighetsoppfatning i det siste.

Borten Moe får miljøstøtte

Også internt i Senterpartiet har det ulmet mot Borten Moes kamp mot blant andre Frederic Hauge og Bellona.

– Viktig debatt

Men ute i distriktene får den ferske olje- og energiministeren mye støtte i partiet. En av dem er Senterpartiets ordførerkandidat i Åfjord, Jon Husdal.

– Jeg mener Borten Moe har lagt opp til en viktig og prinsippiell debatt med miljøvernerne. Ingen andre statsråder har turt å ta den debatten før nå. Det fortjener Ola Borten Moe ros for.

Husdal mener den trønderske statsråden har mye støtte ute i distriktene i Senterpartiet.

– Jeg tror nok ikke Liv Signe Navarsete og den øvrige partiledelsen i Oslo helt forstår dette. Men jeg mener miljødebatten er alt for akademisk. Man bør heller lytte til folket som står midt oppe i disse utfordringene til daglig, sier Husdal.

Kraftproblemer i Midt-Norge

Midt-Norge har de siste årene hatt store problemer med strømleveransene om vinteren, og det har ført til høye strømpriser. Borten Moe har satt alt inn på å få bygd ut linjenettet for bedre strømtilgangen.

Men dette har vakt sterke reaksjoner i deler av miljøbevegelsen.

– Miljøbevegelsen kan ikke si nei til alt alltid. Dette er en svært viktig debatt. For miljøvennlig energi må vi satse på i framtida. Det er ikke noe bedre for miljøet å importere kullkraft fra andre land om vinteren, sier Husdal.

– Visjonær politiker

Han mener Borten Moe er en visjonær politiker som virkelig tar kraftproblemene på alvor.

– For Hauge og Oddekalv blir det aldri bra nok, men vi kan ikke klage på strømprisene om vinteren om ingen i dette landet vil ha kraftlinjer i nærheten av der de bor, sier Jon Husdal i Åfjord.

Erling Sande (Sp)

Erling Sande mener Ola Borten Moe er for puslete i kampen mot miljøvernerne.

Foto: Stian Lysberg / Scanpix

Borten Moe får også støtte fra en av sine egne på Stortinget. For Senterpartiets energi- og miljøpolitiske talsmann Erling Sande mener Ola Borten Moe var puslete i sine karakteristikker av naturvernerne i norsk miljøbevegelse.

– Selvopphøyd elite

– Han kunne godt ha tatt i mer, sier Sande. Han mener organisasjoner som Naturvernforbundet, WWF og Samarbeidsrådet for biologisk mangfold har opptrådt svært lite konstruktivt når det gjelder vernesaker, rovdyrforvaltning og utbygging av ny fornybar energi.

– Folk ute i distriktene er grundig lei av å bli framstilt som en trussel mot naturen som de lever med og av. De klassiske naturvernerne er en selvoppnevnt elite som hevder å ha monopol på sannheten. De ser fullstendig bort fra den erfaringsbasrte kunnskapen som følger av ansvarlig forvaltning gjennom generasjoner, sier Sande til NTB.

– Ingen enhet

Han finner det svært problematisk at mange ser på miljøbevegelsen som en enhetlig størrelse.

– Det er enorm avstand mellom de ulike organisasjonene. Vi må skille mellom klassiske naturvernere og organisasjoner som Bellona, Zero og Natur og Ungdom, som primært kjemper mot klima- og miljøendringer. De har min fulle støtte, sier han.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.