Hopp til innhold

Still klokka til sommertid

I natt går kongeriket over til sommertid. Men hvilken vei stiller vi klokka?

Årstidene og sommertid.

Klokka 02.00 natt til søndag stiller vi klokka for å gå over tikl sommertid.

Foto: Illustrasjon: Arne Kristian Gansmo, foto: Eirik Solhem / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Nordlandsbanen

Nattoget på Nordlandsbanen mister én time når vi går over til sommertid.

Foto: Ola Helness / NRK

Siste søndag i mars har EU og Norge blitt enige om at da skal vi stille om klokka til sommertid. Begrunnelsen er at vi skal få én time mer lys utover kvelden, mot at vi står opp én time tidligere om morran.

Les også: Hvordan ville verden sett ut med ti timer i døgnet?

Én time fram

I år skjer altså overgangen klokka 02.00 natt til søndag 27. mars. Da hopper vi over en time, og stiller klokka fram til klokka 03.00.

En gei huskeregel er at klokka alltid stilles mot sommeren.

Dermed får vi én time mindre søvn. Denne timen får vi tilbake siste helga i oktober (som i år er søndag 30. oktober), når vi stiller tilbake til soltid. Da er det fritt fram å ligge og dra seg én time ekstra i senga.

Universalgeni

Ifølge wikipedia.no var det amerikaneren Benjamin Franklin (universalgeniet han som lagde verdens første lynavleder) som i 1784 foreslo at vi skulle stå opp tidligere om morgenen sommertid for å spare på stearinlysene om kvelden. Frankling levde etter mottoet «Tidlig i seng og tidlig opp gjør mennesket sunnere, rikere og smartere», og foreslo at kirkeklokekr og kanoner skulle vekke folk tidligere.

Romerne hadde egne timeinndelinger for sommeren, og kan dermed sies å være de første som stilte om tida etter årstidene.

De første som innførte sommertid slik vi kjenner den i dag i var Tyskland. I 1916, midt under første verdenskrig, la de om til sommertid. Storbritannia og Norge fulgte like etter.

Nattog blir forsinket

Når det plutselig mangler en time på natta går det ut over passasjerene å nattog. Informasjonsrådgiver Erik Lødding i NSB sier til NRK at Nordlandsbanen er eneste strekning som blir berørt av at klokka stilles én time fram i natt.

De øvrige fjerntogstrekningene trafikkeres ikke av nattog natt til lørdag.

– Toget går til vanlig avgangstid, men når klokka passerer to ligger vi plutselig én time etter ruta. Da prøver vi å kjøre inn den manglende timen så fort som mulig.

Se videoen 'Ett år på 120 sekunder', som NRK Betas Eirik Solheim lagde fra sitt stuevindu i 2009. Creative Commons by attribution, share alike non Commercial.

Ikke hele verden

Sommertid er slettes ikke noe som angår hele verden. I tropene har ikke dette så mye for seg, siden daglengden er tilnærmet lik hele året. Sommertid passer best for de tempererte sonene.

Hele Europa har sommertid, unntatt Island, som ligger der for seg selv.

I USA har alle statene sommertid utenom Arizona. Grunnen til at Arizona ikke har sommertid er en spesiell historie. I 1967 prøvde Arizona seg med sommertid. Da ble det så lyst på kvelden at drive-in kinoer ikke kunne begynne visningen av filmer før klokka 22.

Flertallslederen i delstatssenatet i Arizona i 1967 eide en kjede av slike kinoer, og gikk nesten konkurs. Året etter var sommertida avskaffet, og siden har ingen i Arizona foreslått å gjeninnføre den.

I USA følger de ikke EUs inndeling av året i sommertid og soltid. Amerikanerne begynner sommertida andre søndagen i mars, og den varer til første søndag i november. Dermed kan amerikanske barn få litt mer dagslys når de skal gå "knask eller knep"-rundene sine på Halloween 31. oktober.

Se hvilke land som følger sommertid

Land som bruker sommertid.

Landene i blått bruker sommertid. Oransje land har hatt sommertid tidligere, mens røde land har aldri hatt sommertid.

Foto: Wikipedia Commons - Del på samme vilkår 3.0 / NRK