Hopp til innhold

Klatret til topps på Nidarosdomen

90 meter over bakken ruver spiret til Nidarosdomen i Trondheim. For første gang på 30 år klatrer noen opp.

Nidarosdomen
Foto: Bent Lidsetmo / NRK

Hele Nidarosdomen går igjennom et omfattende restaureringsarbeid. Nå er tiden kommet til å ta en titt på smijernskorset og kula som ruver på toppen av det høyeste spiret.

Første gang på 30 år

Rune Langås fra Nidaros Domkirkes restaureringsarbeider forteller at det ikke har vært inspisert på toppen siden 1980, og at det er på tide å ta en titt igjen nå, etter nesten 30 år.

- Smijernskorset kan ha en del rustskader. Vi må sikre det nå, fordi det vil få store konsekvenser hvis det faller av noen deler seinere.

- Det er klart en liten del kan gjøre stor skade når den faller 90 meter, og i tillegg kan falle ganske langt ut fra veggen på domkirka, sier Langås.

SE HER HVORDAN DET GIKK:

Video nsps_upload_2008_11_6_16_57_16_363.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Brannmenn uten snev av høydeskrekk

Nidarosdomen

For nesten 50 år siden ble spiret på Nidarosdomen pusset opp på denne måten. Øverst sitter Olaf Hansen, mens hans kollega Karl Hoff sitter i en glugge lenger ned. Legg merke til at ingen av mennene hadde sikring. Bildet er hentet fra boka ' 100 år med kobber og blikk ' av Kjell Johansen.

Til å gjøre den utfordrende klatrejobben har de leid inn brannmenn fra Trøndelag brann- og redningstjeneste.

Robert Olsson er vant til å finne veier oppover vegger, og gleder seg til å prøve seg på selveste Nidarosdomen.

- Vi veit ikke hvordan det ser ut på toppen, så vi må bare ta det som det kommer. Materialene på toppen er jo over hundre år gamle, så det blir spennende.

Når de kommer seg til toppen skal de filme smijernskorset og kula man fra bakken såvidt kan skimte på toppen av spiret.

- Vi skal bare filme delene, og så skal ekspertene som jobber med restaureringsarbeidet selv få se hvilken tilstand det er i, og om det må sikres bedre, sier Olsson.

Spiret ble frisktmeldt

Det var ingen sak for klatrerne å komme seg opp, og ned igjen.

Etter å ha tatt en titt på bildene kunne ekspertene slå fast at alt stod bra til med alle delene på det over hundre år gamle spiret, og at de ikke trenger reparasjon. Altså er det ingen grunn til å ta seg en ny klatretur opp før det har gått noen år.

På toppen av Nidarosdomen

Uten sikring

Per Aage Hansen fra Trondheim har sendt dette bildet av samme operasjon til NRK Trøndelag. Den gangen for mange, mange år siden, var det hans onkel Olaf Hansen, som sto for jobben. Bildet viser Olaf Hansen sittende på kula.

- Det må opplyses at disse gamle hedersmenn ikke brukte noen form for sikring! Ikke at det var så tøft, men det var andre tider, skriver Per Aage Hansen.

90 meter høyt spir på Nidarosdomen

90 meter over bakken ruver spiret på Nidarosdomen.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK