Hopp til innhold

Namsos-ordføreren kraftig provosert

Namsos-ordfører Morten Stene er provosert over forslaget fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap om å legge ned brannsentralen i byen.

Morten Stene

Namsos-ordfører Morten Stene liker ikke forslaget om å legge ned 110-sentralen i byen.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

I ti år har Namsos hatt nødsentralen for brann for mange trønderske kommuner. I dag er 24 kommuner tilsluttet sentralen, som holder til i flunkende nye lokaler.

11 sentraler i framtida

I dag er det 20 nødsentraler for brann i Norge, men direktoratet ønsker bare 11 i framtida. I Midt-Norge ønsker de en fellessentral i Trondheim.

– Jeg blir både forbannet og provosert. Dette kommer uten noen som helst forvarsel, og vi har ikke fått anledning til å si vår mening. Men vi gir oss ikke uten kamp, sier Morten Stene til NRK.

Det var like før helga at DSBs forslag ble kjent. Nå kommer altså reaksjonene.

– Jeg skjønner at direktoratet vil forbedre brannsikkerheten, men vi må få framføre våre argumenter. Hvis det nå skal være en felles nødsentral for hele Midt-Norge, kan den vel like godt ligge i Namsos som i Trondheim, mener Stene.

Sentrale politikere

Han skal nå ta saken videre i det politiske systemet.

– Dette skjer samtidig som regjeringen i løpet av 2013 skal vurdere beredskapen på bred basis over hele landet. Nå skal jeg i første omgang ta saken opp med politikerne her i Nord-Trøndelag. Videre skal vi løfte saken inn for sentrale politikere både i regjering og på Stortinget, sier Namsos-ordføreren.

Namsos brannstasjon

Nødsentralen for Nord-Trøndelag holder til i den nye brannsatsjonen i Namsos.

Foto: Espen Sandmo/NRK

I dag jobber det rundt ti personer på nødsentralen for brann i Namsos, og Stene mener kompetansenivået er meget høyt.

– Alle er fornøyd med det arbeidet som blir gjort, og da kan jeg ikke skjønne hvorfor sentralen skal legges ned, fortsetter Stene.

22. juli-terroren

Avdelingsleder i DSB, Anne Rygh Pedersen

Anne Rygh Pedersen i DSB mener de styrker beredskapen ved å redusere antallet nødsentraler for brann.

Foto: Henrik Bøe / NRK

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap mener de må gjøre grep i forhold til landets 110-sentraler etter terroren 22. juli i 2011.

– Det er nødvendig for at vi i framtiden skal klare å håndtere store katastrofer og parallelle hendelser, opplyser avdelingsdirektør Anne Rygh Pedersen i DSB.

Direktoratet har laget en skisse der de altså vil nesten halvere antallet nødsentraler fra 20 til 11.

– Ved å etablere nye, og større 110-sentraler får hver sentral flere henvendelser. Det gir økt operativ erfaring og skaper solide fagmiljøer, sier Rygh Pedersen.

Nå jobbes det med å få på plass et helt nytt nødnett i Norge. Dette skal være klart i 2015, og da får 110-sentralene også ny teknologi til rådighet.

– Styrker beredskapen

– Dermed blir de i stand til å håndtere flere hendelser på en rask og effektiv måte, mener DSB.

Alle kommuner som blir berørt av den foreslåtte omleggingen, får nå muligheten til å uttale seg i saken.

– Med denne skissen til ny organisering av nødalarmeringssentralene for brann, mener jeg vi er et langt skritt videre i forhold til å styrke beredskapen i Norge, mener Anne Rygh Pedersen i DSB.