Hopp til innhold

Vil kutte antall nødsentraler for brann

DSB vil nær halvere antall nødsentraler for brann for å gjøre dem mer robuste.

DSB

DSB har laget en skisse til et nytt 110-kart i Norge.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

– Det er nødvendig for at vi i framtiden skal klare å håndtere store katastrofer og parallelle hendelser, sier avdelingsdirektør Anne Rygh Pedersen i DSB.

Anne Rygh Pedersen.

Ifølge Anne Rygh Pedersen er det uproblematisk å slå sentralen i Skien sammen med sentralen i Drammen.

Foto: Rune Jensen / NRK

Det finnes 20 nødalarmeringssentraler for brann og redning i Norge i dag.

De er små, noen er betjent med kun en person og har så få oppdrag at det går på bekostning av kvaliteten. DSB har derfor laget en skisse til et nytt 110-kart i Norge med færre, større og mer faglig robuste sentraler, melder DSB.

Skissen legger opp til at antallet nødalarmeringssentraler blir redusert med 45 prosent, altså nesten en halvering, til 11 sentraler. I Nord-Norge foreslår direktoratet å legge disse til Bodø og Tromsø. Trondheim blir eneste sentral i Midt-Norge, mens Bergen og Stavanger får de to sentralene på Vestlandet. På Østlandet ser DSB for seg sentraler i Moss, Elverum, Lillestrøm, Drammen, Asker og Oslo.

– 22. juli-terroren i 2011 synliggjorde betydelige svakheter i beredskapen i Norge. Med denne skissen til ny organisering av nødalarmeringssentralene for brann mener jeg vi er et langt skritt videre i forhold til å styrke beredskapen i Norge, sier Rygh Pedersen.

– Oppgitt og frustrert

Skien kan miste sin 110-sentral. DSB vil legge den ned og slå den sammen med sentralen i Drammen.

– Det er helt uproblematisk. Det er akkurat som om man ringer fra Vinje til Skien i dag, så vil det bli som å ringe fortsatt fra Vinje til Skien. Det som er viktig er at den operatøren som sitter i den andre enden er profesjonell, kan jobben sin og vet å utalarmere det brann- og redningsvesenet vi har behov for, sier Rygh Pedersen til NRK.no.

Guttorm Liebe er oppgitt

Se video: Slik reagerer brannsjefen i Skien, Guttorm Liebe, på ønsket fra DSB. – Jeg blir oppgitt og frustrert, sier han. (Foto: Philip Hofgaard/Reporter: Fredrik Laland Ekeli)

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark