Hopp til innhold

Skal fire ned fjellklatrere for å lete i fjellveggen

Politiet har i dag hentet inn fjellklatrere som skal fires ned fjellkammen på Kebnekaise. Her skal de lete etter flydeler og den svarte boksen.

Letemannskapene ved Kebnekaise i Sverige har i dag begynt jobben med å søke etter vrakdeler og de omkomne på toppen av fjellet. Jobben utføres mellom de to toppene, i området som kalles toppkammen.

Fjellklatrere, alpinister og to ekstra hunder er hentet inn i arbeidet.

– Arbeidet i dag er primært å sikre den såkalte «s k toppkammen». Arbeidet utføres av 15 fjellklatrere fra K4, og vi forventer at de blir ferdig i løpet av tirsdagen, opplyser kommunikasjonssjef Anne-Lena Hesse i Norrbotten-politiet.

Svært bratt

Det er svært bratt på den ene siden av fjellet, og for å hindre at noen av letemannskapene faller utfor kanten blir området mellom toppene sikret.

Samtidig jobber de parallelt på isbreen nedenfor.

Godt vær de nærmeste to dagene

Arbeidet på havariplassen har foregått siden i dag tidlig. Det er meldt dårligere vær senere denne uken, og politiet sier at de jobber intenst for å utnytte det gode været i dag og i morgen.

– Meteorologene spår samme vær i morgen, så i dag jobber vi intensivt for å finne så mye som mulig, sier politiets innsatssjef David Ögren.

Tar i bruk radar

Forsvaret skal bruke radar for å finne deler som er begravd i snøen etter flyulykken der et Hercules-fly styrtet torsdag og fem offiserer omkom.

Det er gått store skred, og flere av vrakdelene er begravd i de store snømassene.

– Vi jobber med å få på plass en radar til i kveld, som tidligere har vært brukt til å finne miner, sier Agne Widholm, leder i den svenske havarikommisjonen.

Letemannskapene har tirsdag funnet noen store deler, men havarikommisjonen vil foreløpig ikke si hva det er de har funnet.

Har god hjelp av hunder

Politiet har to lavinehunder til hjelp i arbeidet. I tillegg er det tre kriminalsøkshunder, det vil si hunder som er opplært til å søke etter omkomne personer. En av disse kommer fra Norge, og en er hentet fra Jämtland.

Ingen funn av svarte bokser

Det er fremdeles ikke gjort noen funn av verken ferdskriver eller taleregistrator.

Søndag ble det funnet vrakdeler fra flyets haleparti. Det ga letemannskapene håp om å finne ferdskriveren og taleregistratoren.

I de såkalte svarte boksene finnes alle tekniske flydata, samt all kommunikasjon, både den som foregikk inne i flyet og den som var med andre besetninger, samt kommunikasjonen med flygelederne.

Fra Evenes til Kiruna

Mandag la det norske Forsvaret ut grafikken som viser den faktiske flyruten til det norske Hercules-flyet som styrtet i Sverige. Radarpunktene viser at flyet holdt planlagt kurs, ifølge Forsvaret.

Kartet viser også at det 2106 meter høye fjellet Kebnekaise lå midt i ruten til Hercules-flyet.