Hopp til innhold

Nordlendinger og trøndere krangler om Vinterfestuka

I dag åpnet Vinterfestuka 2011, men kanskje ikke den vinterfestuka folk flest kjenner til fra Narvik, men festivalen Vinterfestuka på Ørlandet.

Vinterfestuka 2008

EN INSTITUSJON: Vinterfestuka i Narvik har eksistert siden 1956. Men nå har trønderne rappet navnet.

Foto: Kjetil Moe

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Det liker festivalsjef Steingrim Sneve i Vinterfestuka i Narvik veldig dårlig, skriver Fremover.

– Jeg ble gjort oppmerksom på dette i går, og ble først svært paff. Deretter reagerte jeg kraftig. For meg er det komplett uforståelig at det går an å bare rappe navnet. Vi snakker her om landets nest eldste kulturfestival, så jeg tør påstå at vi har ganske kraftig hevd på navnet, sier han til NRK.no.

Krever navnebytte

Nå mener han trønderne bør komme på bedre tanker.

– Jeg mener jeg trønderne bør tenke seg om to ganger. Jeg registrerer at festivalen allerede er i gang, og kobles opp mot Melodi Grand Prix. Derfor er det vel lite vi kan gjøre i år. Men jeg forventer at de bytter navn til noe mer fantasifullt neste år.

Fnyser av nordlendingene

Men trønderne fnyser av de «hårsåre» nordlendingene.

– Vi googlet navnet, og fikk vite at det finnes en Vinterfestuke i Narvik og at den er registrert i Brønnøysundregistrene. Men samtidig er jo Vinterfestuka bare et navn i ordboka, som ikke er beskyttet, poengterer Arve Width i Ørland kultursenter overfor avisa.

25. mars sparkes den 56. Vinterfestuka i Narvik i gang. Den populære festivalen, hvor høydepunktet er kåringen av årets Svarta Bjørn.

Har prøvd

Sneve og Vinterfestuka har i flere år prøvd å få beskyttet navnet Vinterfestuka som varemerke i likhet med det vi har for Svarta Bjørn.

– Men det har vist seg vanskelig å få gjennomført. Men det miljøet som jobber med festivaler i Norge er såpass lite, og de fleste kjenner hverandre. Vi gjør bare ikke sånn, vi tar ikke navnet til en annen, innarbeidet festival og etablerer en ny.

Han mener at Ørlandet og regionen rundt må ha tradisjoner og historie rik nok til at de skal kunne finne navn som er mere passende på sin festival.

– Dette er bare trist, avslutter han.

– Ikke klar over Vinterfestuka i Narvik

Arrangementssjef for Ørland Kultursenter, Arve Width, sier at det ikke var meningen å tråkke narvikværingene på tærne ved å stjele navnet Vinterfestuka.

- Vi var nok ikke klar over at dette navnet brukes på Narvik sin tradisjonsrike kulturfestival. Og vi må nok gå noen runder med hensyn til navnebruken vår foran neste års festival. Men i år kan vi ikke gjøre noe med saken, for vår Vinterfestuke åpner allerede i dag tirsdag, sier Arve Width.

Barnas kostymetog ved åpningen av vinterfestuka i Narvik.

Fra Barnas kostymetog under fjorprets vinterfestuke.

Foto: Nadja Pedersen

Hva mener du? Er det frekt av trønderne å «rappe» Vinterfstuka?