Hopp til innhold

Overrasket over Træna-interesse

Sjefen for Trænafestivalen er overrasket over den massive oppmerksomheten de har fått i mediene.

Festivalsjef Anita Overelv

EKSTREM MEDIEOPPMERKSOMHET: Trænafestivalen langt ute i havgapet utenfor Helgeland, har fått uventet mye oppmerksomhet ifølge festivalsjef Anita Overelv.

Foto: Christian Nilsen

– I år var det ekstremt, det har vi aldri opplevd før, sier festivalsjef Anita Overelv.

Hun forteller om besøk fra flere filmteam fra NRK, utenlandske aviser som Le Monde, Rolling Stone Tyskland og Spiegel online.

– Og fra Norge, Dagbladet, og alle de regionale avisene, til og med Nordlys, de har ikke vært her før, sier festivalsjefen.

Forstår at Træna er unikt

I år ble alle de 2000 passene til festivalen utsolgt. Og festivalpublikum fra hele landet tok den lange reisen til den vesle øykommunen Træna, som ligger flere timers båttur fra fastlandet, midt i havgapet utenfor Helgelandskysten.

– Jeg synes det forsåvidt er smigrende på vegne av Trænafestivalen, men jeg forstår det jo også. For vi er så annerledes, så hvis du er kulturjournalist, musikkjournalist eller reiselivsjournalist, så har du sett ganske mye. Da

utmerker Træna seg til deres fordel, at det er annerledes, det er utrolig vakkert, også får du tatt gode bilder og gode historier, sier Overelv.

En intim og nær festival

– Kanskje er det bare journalistene som finner på noen gode unnskyldninger, for at de synes at det er så kjekt å komme hit, spør Overelv.

Når vi prater med festivalsjefen sitter hun i solskinn og en kald nordavind på kaia for å ta farvel med de siste gjestene og publikumerneØykommunen er liten, og de rundt 450 innbyggerne er bosatt på fem forskjellige øyer, den største er Husøya, hvor også kommuneadministrasjonen holder til.

Overelv tror festivalen har gått i overskudd i år, men av frykt for å måtte demantere tallene, vil hun ikke gå ut med dem nå. Men dersom de går i overskudd skal pengene gå til et eget kulturfond, som gir penger tilbake til lokalsamfunnet og prosjekter i regionen.

– Vi har blant annet gitt penger til småbåthavna, og til idrettshall, revy, og vi var med å sende jentene våre til Norway cup, plateutgivelser. Men vi gir ikke bare lokalt til Træna, men hovedsaklig gjør vi det.

På Trænafestivalens hjemmesider får vi følgende beskjedt «Trænafestivalen 2010 er utsolgt og vi ønsker alle vår festivalgjester en fantastisk festival, og for deg som ikke kjøpte billet i år, det er alltids et 2011! God festival»

Men selv med etterspørsel og internasjonal medieomtale vil ikke festivalsjefen tenke på øke billettsalget til neste år.

– Nei. Eller, det kan hende at noen har tenkt på det. Men jeg sitter med transportkabalen, og den er ikke så enkel, så med mindre noen bygger flere og større båter som er tilgjengelig for Trænafestivalen, så blir det ikke mer enn 2000 festivalpass, avslutter festivalsjef Anita Overelv for denne gang.

Se video:

Video Folkeliv på Trænafestivalen

Blir ingen større festival