Hopp til innhold

Skeptisk til egne traumesykhus

Klinikkoverlege Mads Gilbert, ved Universitetssykehuset Nord-Norge, er skeptisk til forslaget om å etablere egne traumesykehus.

Mads Gilbert.

DÅRLIG FORSLAG: Mads Gilbert mener forslaget til Helse Nord om færre akuttsykehus vil heller svekke sikkerheten til alvorlig pasienter.

Foto: NRK

Helse Nord mener flere pasienter kan bli reddet dersom behandlinga blir bygd opp rundt utvalgte sykehus. Dette er Gilbert svært uenig i.

– Det er helt riktig at vi må få ned antallet skadepasienter som dør, men det gjør man ikke med denne hardhendte politikken som Helse Nord legger opp til, sier Gilbert.

Helse Nord vil ha fem traumesykehus

Det var sist fredag Helse Nord la fram forslaget om å bygge opp behandlingstilbudet for alvorlig skadde pasienter ved fem utvalgte sykehus i landsdelen.

Fagdirektør Helse Nord, Jan Norum

VIL HA FÆRRE OG BEDRE AKUTTBEREDSKAP: Helse Nord vil ha fem traumesykehus som skal bygge opp spesialkompetanse på dette området.

Foto: Pressebilde, Helse Nord

De såkalte traumesykehusene er Tromsø, Harstad, Hammerfest, Bodø og Mo i Rana.

Grunnen til forslaget er erfaringer internasjonalt som viser at en forbedret behandling av traumepasienter kan redusere antall dødsfall med 40 %.

– Det er riktig at det er en noen få type pasienter som vi ønsker å samle opp til bestemte sykehus, der vi ønsker å bygge opp kompeteanse, sier fagsjef Jan Norum i Helse Nord.

Tar ikke hensyn til lokale forhold

Men Gilbert mener det ikke går an å sammenligne resultatene fra den internasjonale undersøkelsen med forholdene i Nord-Norge. Han mener at dersom forslaget om styrking av enkelte traumesykehus går gjennom, vil det føre til en alvorlig svekkelse av de andre sykehusene i nord.

– For de tar ikke hensyn til geografi, reiseavstand, vær og klima. Vi må ha gode lokalsykehus og vi må være i stand til å gjøre de enkle tingene som redder livet til skadepasientene, sier Gilbert.

Og styret i Helse Nord skal behandle dette forslaget 31.mai.