Hopp til innhold

Flytende Knut Hamsun

Knut Hamsun kan nytes mer enn bare gjennom hans ord i litteraturen.

Knut Hamsun-vin (hvitvin)

Dette er den italiense hvite Hamsunvinen som har kommet i forbindelse med at det i år er 150 år siden dikterhøvdingen ble født.

I forbindelse med Hamsun-jubileumet er det lansert to viner som bærer forfatterens navn.

Knut Hamsun-vin (rødvin)

Begge vinene er prydet med hver sine vers fra kjente Hamsunromaner.

– Det er jo veldig artig at det kommer viner med Knut Hamsuns navn. Det sier forfatterens barnebarn Leif Hamsun til NRK.

Det er to Italienske viner fra Sicilia som lanseres i jubileumsåret. Begge flaskene har sitater fra Hamsuns debutroman Sult fra 1890 og Victoria.

Italiensk beundring av Hamsun

På 1950-tallet bosatte den unge italieneren Sergio Calabri seg i Norge, og etterhvert oppdaget han Knut Hamsuns bøker. Romanene gjorde et uslettelig inntrykk på den unge mannen.

I dag er Calabri vinhandler i hjemlandet og har medvirket til at det kommer to viner til Norge som har fått navnet etter Knut Hamsun.

Begrenset opplag

Foreløpig er det tatt inn 8000 flasker røde Hamsunviner og 5000 hvite Hamsunviner. Dersom etterspørselen blir stor, kan det hende at flere flasker prydes med Hamsun og litterære vers.

Arbeidet med å finne rette typer viner ble gjort grundig.

- Utfordringen var å finne en stil på vinene sånn at den var lettdrikkelig til lesing av bøker, spesielt Hamsunbøker, sier Leif Hamsun til NRK.

Poetisk opplevelse med vinen

Både den røde og hvite vinen har hver sine vers på flaskeetikettene. Og det var barnebarnet Leif som fant frem to sitater som passet for hver sin vin.

Bare et enkelt blik av hende var forførende som et kys og når hun kaldte på mig jog hendes stemme mig som en stråle av vin like ind i hjærtet

Utdrag fra Sult

Og deres hjerter vedblev å være varme og glade som av forunderlig vin

Utdrag fra Victoria

Foretrakk selv pjolter

Om Knut Hamsun foretrakk vin er det litt usikkerhet om.

- Det gikk mest i pjoltere i Knut Hamsuns tid, jeg vet ikke om han hadde noe forhold til vin. Men han tar det frem i romanene, så han kjente nok til det, sier Leif Hamsun.