Hopp til innhold

Vil endre loven for å hjelpe «ulovlige» Ali

Ali Halmas har oppholdt seg ulovlig i Norge i 12 år. Men han kan ikke tvinges til å forlate landet. NOAS vil endre reglene for å hjelpe ham, men regjeringen sier nei.

Ali Halmas er statløs og har bodd ulovlig på Melbu i 12 år. Han er utvist fra Norge, men kan ikke sendes ut.

Ali Halmas kom til Norge ulovlig og uten papirer som 16-åring for 14 år siden.

Ali Halmas har bodd ulovlig i Hadsel kommune i Vesterålen i snart 12 år. Han kan ikke sendes ut, fordi hans påståtte hjemland Marokko, ikke vil ta imot han.

Imens koster Ali Halmas kommunen 100.000 kroner årlig, uten at han får jobbe og bidra tilbake.

– Så lenge de ikke bruker skjønn og sunn fornuft så kommer jeg ingen vei, fortalte Halmas til NRK tidligere i mars.

Krever lovendring

Andreas Furuseth, juridisk rådgiver i NOAS

Andreas Furuseth vil at Ali Halmas skal få oppholdstillatelse....

Foto: Pressebilde
Eirik Sivertsen. Nordland Arbeiderparti

.... men det vil ikke Eirik Sivertsen.

Foto: Arbeiderpartiet

Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS) krever nå en lovendring for asylsøkere som ikke får bli i Norge, men ikke kan kastes ut. De vil gi dem amnesti.

– Vi mener det er nødvendig å få på plass et regelverk som gir grunnlag for å kunne gi opphold til personer som har vært i Norge i mange år, og hvor det ikke er utsikter til at retur er mulig, sier Andreas Furuseth som er juridisk rådgiver i Norsk organisasjon for asylsøkere, NOAS.

Han mener at Halmas' situasjon er håpløs og forstår ikke hvorfor han ikke kan få opphold.

– Ekstremt vanskelig

– Norge kan ikke være bekjent av at folk som har vært her i over ti år, ikke får en formalisert situasjon med avklarte rettigheter, sier han.

– På et eller annet tidspunkt må vi innse at disse personene kommer til å være i landet og heller gi en mulighet til at de får lov til å bidra til samfunnet.

Halmas og de andre i hans situasjon har kun rettigheter til et sted å sove, mat og akutt helsehjelp. De har ingen anledning til arbeid eller skole.

– Det er en så ekstremt vanskelig situasjon at veldig få vil gå inn i en sånn situasjon frivillig, hvis den kan løse situasjonen ved å reise hjem, mener Furuseth.

– Vil ikke premiere ulovlige asylsøkere

Men NOAS får ikke støtte fra regjeringen.

– Vi ønsker ikke å premiere de som oppholder seg ulovlig i landet. Vi vil ha en politikk som gir beskyttelse til de som trenger det, mens de som ikke trenger beskyttelse må forlate landet, sier stortingsrepresentant Eirik Sivertsen (Ap) til NRK.

Sivertsen forteller at han er bekymret for konsekvensene av en eventuell lovendring.

– Det er viktig for myndighetene å ikke ha en politikk som oppmuntrer folk til å komme til Norge, forsøke å klore seg fast lengst mulig på et ulovlig grunnlag, for deretter å bli belønnet med varig opphold, sier han.

Han mener folk i samme situasjon som Halmas bør dro hjem og at regjeringen vil gi støtte for at en prosessen skal gå enklest mulig.

Løy om identiteten sin

Problemet til Ali Halmas er at han løy om identiteten sin da han kom til Norge ulovlig og uten papirer som 16-åring.

Etter å ha fått råd fra andre flyktninger opplyste han kom fra Irak.

– Jeg var bare 16 år. Jeg var ung og dum, sier Ali Halmas til NRK.no.

Løgnen, samt en ni år gammel dom for legemsbeskadigelse, ga han endelig avslag på asylsøknaden.

Siden da har han levd i et vakuum i Norge – som papirløs og statsløs.

Til Marokko kan Halmas ikke sendes fordi norske myndigheter ikke kan tvangsreturnere personer til land vi ikke har avtale med eller land som nekter å ta imot folk som de ikke erkjenner at er sine egne innbyggere.

85 har vært i Norge i over ti år

Halmas er ikke den eneste asylsøkeren som opplever dette. Han deler skjebne med et ukjent antall andre asylsøkere i Norge som myndighetene ikke klarer å få sendt tilbake.

Det finnes ingen oversikt over det nøyaktige antallet som er i samme situasjon som Halmas. Det finnes 5001 utreisepliktige i Norge pr. 31.01.13. 616 av disse har vært i Norge i over 5 år. 85 har vært i over 10 år. Dette gjelder folk som sitter i mottak. De utenfor finnes det ikke tall på.

– Det er helt umulig for oss per nå å si hvor mange personer dette gjelder, forklarer seksjonsleder Tommy Wold fra Politiets utlendingsenhet.

Hos utlendingsenheten bruker de stadig mer ressurser på identifisering av ukjente asylsøkere. Men det er vanskelig å identifisere, og finne ut hvem personer uten papirer er.

– Personen må bevise hvem han eller hun er, hvor de kommer fra, hvor de er vokst opp, hvilken skolegang de har, foreldre og så videre. Hvis en ikke gjør det, så kan man hevde at man er fra det landet man vil så mye en bare måtte ønske. Vi vil aldri klare å finne det ut, opplyser Wold.