Hopp til innhold

- Tisset og bæsjet på scenen

Nytt «Vildanden»-sjokk torsdag gjorde at folk måtte ut for å kaste opp. Regissøren stiller seg uforstående til oppstusset.

Vegard Vinge og Ida Müller

Vegard Vinge (t.h.) vil verken bekrefte eller avkrefte at urin og avføring ble brukt som virkemidler torsdag. - Folk får komme og se selv, sier han. Her sammen med regissørkollega Ida Müller.

Foto: Anette Berentsen / NRK

Den kontroversielle forestillingen under Festspillene i Bergen har fått rikelig oppmerksomhet, både på grunn av blod og nakenhet og fordi forestillingens tidsskjema gjentatte ganger har sprukket så fullstendig at det er blitt stoppet av festspilldirektøren.

LES OGSÅ: Ibsenmaraton ble stoppet

- Måtte ut og spy

Torsdag ble det langt på natt igjen for publikum. 18 år gamle Regine Forthun orket ikke mer etter seks timer, og forlot salen. Noe hun er glad for i ettertid. For etterpå skal regissør Vegard Vinge selv ha gitt publikum et nytt sjokk.

Forthun ble etter forestillingen oppringt av en sjokkert bekjent, som selv medvirker i stykket.

- Han fortalte at Vinge i en scene krabbet over gulvet mens han ble pisket. I det han krøp over gulvet, skal han ha snudd seg på ryggen og urinert inn i sin egen munn. Da han krøp videre, kunne en, ifølge vennen min, tydelig se avføring renne ut av baken, sier Forthun til tv2nyhetene.no .

- Det hele var så ekkelt at min venn måtte ut og spy, sier 18-åringen.

Regissør: - Avføring ikke noe nytt

Regissør Vegard Vinge vil ikke bekrefte at urin og avføring var blant virkemidlene i forestillingen torsdag kveld.

- Jeg ønsker ikke å kommentere dette. Dette er fragmenter av en tolv timer lang forestilling, og jeg vil helst at folk kommer og ser den før de uttaler seg. Jeg har heller ikke behov for å diskutere dette i media. Det blir bare floskler, sier Vinge til nrkhordaland.no.

Han mener bruk av urin og avføring ikke er noe oppsiktsvekkende innen teaterverdenen.

- Wieneraksjonistene har drevet på med dette siden 60-tallet, sier Vinge.

Neppe ekte saker

- En person skal ha måttet gå ut for å spy etter å ha sett dette i går. Hva er din kommentar til det?

- Jeg så en gang «Les Miserables». Da måtte jeg ut for å spy, sier regissøren, som samtidig presiserer at ikke alt på scenen nødvendigvis er slik det ser ut.

- Vi bruker for eksempel lotion som sæd, forteller Vinge.

Det er ikke første gang Vegard Vinge og regissørkollega Ida Müller sjokkerer. I 2007 satte de opp Ibsen-stykket «Gjengangere», som ble omtalt som en «apokalypse i blod og bæsj».

LES MER: Blod, gørr og kjønnsorgan