Hopp til innhold

Tiltalt for 13 år gammelt millionran

To menn er tiltalt for det brutale ranet av Urmaker Bjerke i Bergen i 2000. Ranerne fikk med seg millionverdier.

Tre maskerte menn stormet inn i forretningen Urmaker Bjerke, knuste flere glassmontre og stakk av fra stedet i en stjålet Audi. Ranerne fikk med seg eksklusive klokker til en verdi av én million kroner.

VIDEO: NRKs reportasje den 26. mai 2000.

En maidag for tretten år siden klokken 09.12 stormet tre maskerte menn Urmaker Bjerke på Torgalmenningen i Bergen sentrum.

Ranerne stormet inn i forrretningen, truet de ansatte med pistol, knuste flere glaamontre og fikk med seg eksklusive klokker til en verdi av én og en halv million kroner. De stakk av fra stedet i en stjålet Audi, iføge tiltalebeslutningen.

Saken har lenge vært uoppklart. Men i 2006 dukket det opp et spor under fotball VM i Berlin, da en av klokkene fra ranet ble funnet av tysk politi.

Flere likhetstrekk

Og i oktober i 2010 skjedde et lignende ran i Oslo. Tre maskerte menn med pistol tok seg inn i Urmaker Christensen på Karl Johan.

Politiet så flere likhetstrekk mellom ranet i Oslo og ranet i Bergen i 2000.

– Det er et grove ran. For det første truer de med våpen, de knuser montere og skremmer naturligvis betjeningen. De stjeler en bil før ranet og plasserer den godt gjemt og kaster fra seg klærne som ble brukt, sa Geir Ellefsen i Oslo-politiet til TV2 Nyhetene etter Oslo-ranet.

Sikret DNA

Politiet fant senere forlatte klær i en skog i Sverige, i forbindelse med etterforskningen av ranet i Oslo. Herfra sikret de seg DNA som førte til at to polske menn ble pågrepet i Sveits og siktet for ranet.

Da DNA-sporene ble sjekket fant politiet treff i den elleve år gamle ranssaken fra Bergen, skriver BA.no.

Roser politiet

Daglig leder for Urmaker Bjerke, Halvor Bjerke, roste politiet etter pågripelsen.

– Det er veldig gledelig for oss. Jo flere saker de oppklarer, jo mindre attraktivt blir det å bevege seg på den siden av loven, sa Bjerke til BA da de fikk kjennskap til pågripelsen.

Saken skal behandles i Oslo tingrett torsdag og fredag denne uken.