Hopp til innhold

Barn på 10 måneder i barnevernskø

Et 10 måneder gammelt barn fra Vest-Oppland må vente over tre måneder på en viktig avgjørelse i fylkesnemnda for barnevern.

Lars Braastad

Lars Braastad

Foto: Dag Andreas Kessel / NRK

– Dette er brudd FNs barnekonvensjon, sier advokat Lars Braastad (bildet) i Gjøvik.

I slutten av november valgte barnevernet å overta omsorgen for et 10 måneder gammelt barn fra Vest-Oppland, og barnet bor nå i et midlertidig beredskapshjem.

Ingen avklaring på tre måneder

Men det kommer til å ta over tre måneder før fylkesnemnda for barnevern og sosiale saker får tatt en endelig avgjørelse om skjebnen til barnet. Først 5. mars skal nemnda bestemme om barnet skal være i fosterhjem eller føres tilbake til foreldrene.

– Uverdig for barn under ett år

– Dette er skremmende. Barnet vil i løpet av disse månedene få god tid til å knytte seg til beredskapshjemmet, og vil da i mars plutselig komme i enda en ny situasjon, sier advokat Lars Braastad.

Han representerer barnevernet i den kommunen som har overtatt omsorgen for barnet.

Gjenganger-sak

NRK Hedmark og Oppland har ved flere anledninger satt søkelyset på saksbehandlingstiden ved Fylkesnemnda for barnevern og sosiale saker i vårt distrikt.

Tidligere i høst kom det fram at det kan være opptil sju måneders ventetid ved fylkesnemnda i Hedmark og Oppland. En 14 år gammel jente fra Hedmark uttalte da at hun opplevde ventetida som umenneskelig.

Barnevernsansatte krever endringer

Olav Neerland, leder i Fellesorganisasjon i Hedmark, sa også i september i år at ventetida ved fylkesnemnda er "uverdig", og at det raskt må settes inn ressurser for å rette opp dette. Fellesorganisasjonen er fagforening for mange barnvernsansatte.

– Ventetiden er redusert

Ingunn-Sofie Aursnes

Ingunn-Sofie Aursnes

Foto: Barne- og likestillingsdepartementet

Direktør Ingunn-Sofie Aursnes i Sentralenheten for fylkesnemndene vil ikke uttale seg på radio fordi hun "avventer svar fra nemnda på Lillehammer på en del detaljspørsmål vedrørende saksbehandlingstiden".

Hun skriver likevel i en mail til NRK at nemnda hadde en "unormal saksøkning fra slutten av 2010". Videre mener hun at de har gjort ekstraordinære tiltak for å redusere saksbehandlingstiden, og at det ved utgangen av oktober var 45 ubehandlede saker, mot 78 i august.

– Kreves høye kvalifikasjoner

Aursnes mener også at det er vanskelig å rekruttere nye nemndsledere raskt, fordi dette må være jurister, som fyller de samme krav som til dommere.

– Ingen reell økning

Lars Braastad mener at det i realiteten ikke er skjedd noen som helst økning i bemanningen ved nemnda.

– Det er bevilget 12-13 millioner kroner ekstra de siste to årene til fylkesnemndene i Norge, men ca. 10 millioner av dette er gått til opprettelsen av sentralenheten. I Lillehammer har de omgjort en midlertidig stilling til en fast, men det har ikke bidratt til noe mindre saksbehandlingtid.

– En eneste stilling er nok

– NRK Hedmark og Oppland har intervjuet skiftende regjeringer om dette i flere år. Hva er årsaken til at dette ikke er løst?

– Enten forstår ikke de som bestemmer hva som er problemet, eller så vil de ikke gjøre noe med det. Etter min mening er dette svært enkelt å gjøre noe med.

– Men det koster penger?

– Det er bare småpenger som må til. I Oppland hadde det vært nok med én eneste stilling ekstra for å få saksbehandlingstiden ned i fire uker, som er det som kreves av lovverket.