Hopp til innhold

- Syk av varmepumper

I fjor ble det solgt 78.000 varmepumper i Norge.

Luft-luft varmepumpe.

Noen kan bli syke og angre på kjøpet.

Inger Norfonn i Bergen har slitt med vond hals siden varmepumpa kom i hus.

- Det er slitsomt å måtte hoste hele tiden, sier hun.

- Det er ikke overraskende, sier overlege i Arbeidstilsynet og spesialist på inneklima, Jan Vilhelm Bakke.

I oktober i fjor var det slutt på oljefyring og panelomn hos ekteparet Inger og Kjell Norfonn i Bergen. De installerte varmepumpe - ei såkalt luft-til-luft varmepumpe. Klimavennlig, men ikke bra for inneklimaet i huset, mener Inger Norfonn.

- Jeg er hes og hoster, men ingen ting kommer opp. Det er bare noe som irriterer halsen sier hun. Slik har hun hatt det sammenhengende siden varmepumpa kom i huset.

Mindre strømregning

Strømregningen er blitt mindre, men det hjelper ikke når det går ut over helsa. Inger blir plaget av trekk og kjølig luft fra varmepumpa.

Jan Vilhelm Bakke er overlege i Arbeidstilsynet og spesialist på inneklima. Han er ikke overrasket.

- Dersom pumpa brukes til å varme opp hele huset, må all luft i hele bygningen settes i sirkulasjon. All forurensning alle steder blir dermed virvlet opp. Det er lite sykdom forbundet med varmepumper, men noen av de som har astma og allergi kan reagere sterkere, sier han.

I fjor blei det solgt 78.000 varmepumper i Norge. Inger Norfonn i Bergen er ikke alene om helseplagene knyttet til bruken, men hvor mange som merker slike plager, vet ingen.

Lite forskning

- Det blir forsket for lite på oppvarming og innklima, sier Bakke, som har ett godt råd til Norfonn.

- Det enkleste er kanskje å skru av varmepumpen når hun er i huset og bare ha den på når hun ikke er i huset, sier Bakke.

- Vi får se om hosten forsvinner når vi slår av varmepumpen til sommeren. Dersom den gjør det, er det ikke sikkert at den kommer på igjen til høsten, sier Norfonn.

- Generelt bedre inneklima

Bård Baardsen som er daglig leder i Norsk Varmepumpeforening mener det er noe galt med pumpen Inger Norfonn blir syk av.

- Vi har folk som har tatt kontakt og som vil undersøke hva som er i veien, sier han. Generelt mener Baardsen at innklimaet blir bedre med i hus med luft-til-luft varmepumpe.

Baardsen viser til en undersøkelse blant 18.000 brukere over hele landet som viste at 58,6 prosent hadde fått mye bedre inneklima, 32,5 prosent svarte at klimaet var blitt noe bedre, 7,1 prosent hadde ikke merket noen forskjell, mens 1,7 prosent mente inneklimaet var blitt noe dårligere. Ingen svarte at innklimaet var blitt mye dårligere etter at varmepumpen hadde kommet i hus.

Ifølge varmepumpeforeningen har en representant fra Friganor, som leverte pumpen, vært hjemme hos familien, og de skal nå være fornøyde etter at de ble forklart hvordan de kunne regulere viftehastigheten på innedelen på varmepumpen.

AKTUELT NÅ