Hopp til innhold

Hun var landets første kvinnelige redaktør - nå hedres hun på hjemplassen

Hun var Norges første kvinnelige redaktør, men selv ordføreren på hjemplassen hadde knapt hørt om henne. – Det er nesten så jeg skjemmes, sier han. I helga hedres hun med en egen plass på Andenes.

Nanna With

SLO SEG OPP SOM REDAKTØR: Nanna With startet sin karriere som redaktør. Det ble starten på en rekke verv.

Foto: Privat

I forbindelse med stemmerettsjubileet 2013 skal livet til Nanna With, en av landsdelens fremste kvinnesaksforkjempere, hedres. Det skjer ved helgas åpning av Nanna Withs-plass i hjemkommunen Andøy.

Men ordfører i Andøy, Jonni Solsvik (H) innrømmer at han måtte lese seg litt opp før snorklippingen.

– Dette er en kvinne jeg har hørt svært lite om. Når jeg nå får vite alt hun fikk til og hva hun gjorde for å sette kvinnenes rettigheter på dagsorden, er det nesten så jeg skjemmes, sier han.

Hurtigrute-grunnlegger fikset jobb

Nanna With ble født på Andenes i 1874 og var datter av grunnleggeren av Hurtigruten, Richard With.

Skal vi tro historien var det han som sørget for at hans 31 år gamle datter i 1905 kunne tiltre som redaktør i Vesteraalens Avis, og dermed bli landets aller første kvinnelige redaktør.

– I 1905 var det trøbbel i avisa, ettersom den daværende redaktøren var en mann som verken ønsket seg en unionsoppløsning fra Sverige eller et monarki. Derfor fikk han beskjed om å pakke snippeska og komme seg hjem til Finnmark, forteller Margot Notø Vik, som har jobbet 43 år i avisen og som selv har vært redaktør i Vesteraalens Avis.

– Men situasjonen ble etterhvert ganske fortvilt, for avisa hadde jo behov for en redaktør. Richard With, som var en ledende mann på Stokmarknes på den tida, ble orientert om problemet, sier Vik.

– With sa at det «Det er greit, jeg sender dattera mi nedover».

Dermed ble norgeshistorie skrevet.

  • HØR RADIOLEKSIKON OM NANNA WITH:

Etablerte avis i Kristiania

Som landets aller første kvinne tiltrådte hun i 1905 som redaktør i Vesteraalens avis. With måtte jobbe i et tøft og mannsdominert miljø, men hadde bein i nesa.

– Hun var nok ganske usikker i starten, men det tok i lang tid før hun hadde full kontroll og ble godt likt, sier Vik.

Hun har selv møtt Nanna With og beskriver henne som ei sterk og modig dame.

With ble sittende i stillingen i to år, før hun bega seg i kast med nye oppgaver.

– Hun reiste til Kristiania der hun etablerte avisen «Hver 14de dag» Bladet ble etterhvert så populært at det måtte endre navn til «Hver 8de dag». Det var ganske uvanlig i ei tid da ytterst få kvinner arbeidet utenfor hjemmet.

Jonni Solsvik

MÅTTE LESE SEG OPP: Ordfører Jonni Solsvik sier han hadde hørt lite om Nanna With.

Foto: Stein Inge Pedersen / NRK

– Ei guds lykke at hun ikke ble gift

I tillegg til å ha bakgrunn som avisredaktør, var Nanna With også forfatter og musiker.

Videre ledet hun Norsk Yrkeskvinneforening og satt sentralt i Norske Kvinners Sanitetsforening der hun angivelig var den som tok til orde for etableringen av «Maiblomsten»

– Egentlig var det ei guds lykke at hun aldri ble gift, for da tror jeg ikke hun hadde klart å oppnå så mye som hun gjorde, mener Vik.

Storstilt åpning

I helga skal Nanna Withs plass åpnes med brask og bram i Andenes sentrum.

– Det skal bli en sann glede, sier ordfører Jonni Solsvik, som sier det har vært interessant å lære mer om denne sentrale skikkelsen fra Vesterålen.

– Nå skal hun æres med en plass og det ser vi fram til.

Lofotfisket historisk

MANNSDOMINERT YRKESLIV: Nanna With kom inn i arbeidslivet da de fleste rundt henne var menn. I Lofoten og Vesterålen ernærte de fleste av fiske, mens kvinnene holdt stand hjemme.

Foto: Scanpix