Hopp til innhold

Trygve (56): – Jeg fikk beskjed om at kreftsvulsten var hemoroider

– Jeg gikk så mange ganger til legen at jeg skjemtes, men hver gang fikk jeg beskjed om at jeg var frisk, sier Trygve Pettersen, som etter to år med magesmerter og blødninger til slutt krevde å bli henvist til sykehus. Der fant legene en sju centimeter stor kreftsvulst med spredning.

I fjor fikk Pasient og Brukerombudet i Norge inn 981 meldinger om personer som mener de har fått forsinket eller gal diagnose. Det er en økning 19 prosent økning siden 2010.

BER LEGENE LYTTE TIL PASIENTENE: Trygve Pettersen gikk to år med store smerter, før han krevde å bli henvist til sykehus. Der fant legene en stor kreftsvulst som hadde spredd seg.

– Jeg var altfor snill og høflig i møte med legen. Jeg skulle ha satt ned foten mye tidligere, men valgte å stole på at det legen sa var riktig, sier Trygve Herbjørn Pettersen fra Gravdal i Lofoten.

I fjor fikk Pasient og Brukerombudet i Norge inn 981 meldinger om personer som mener de har fått forsinket eller gal diagnose. Det er en økning 19 prosent økning siden 2010.

Pettersen synes det er skremmende at alvorlig sykdom ikke blir oppdaget hos legen.

– Jeg kunne vært foruten mange smerter og i hvert fall én omfattende operasjon, tror han.

Gikk med kraftige smerter

Det er gått fem år siden Pettersen først oppdaget at ikke alt var som det skulle.

– Jeg hadde kraftige magesmerter og blødninger fra tarmen. Det var noe jeg aldri hadde opplevd før, sier Pettersen.

Men i møte med legen følte han at han ikke ble tatt på alvor.

– Legen tok ingen prøver, bortsett fra en enkel blodtest. Deretter fikk jeg beskjed om at jeg var helt frisk og at blødningene sikkert skyldtes hemoroider.

Bygde hytte med voksende kreftsvulst

Når NRK.no møter 56-åringen er det på Pettersens fritidsbolig på Sandnes i Lofoten.

Bygget ble reist mens han var alvorlig syk og sto klart for noen uker siden.

Idyllen med strålende solskinn, blikkstille hav og noen kaniner som hopper i gresset rundt hytta står i sterk kontrast til det slitet han har lagt ned på plassen.

– Jeg hadde veldig vondt i perioden jeg bygde. Jeg grudde meg til hvert måltid, fordi det var en så langsom og smertefull prosess. Men ettersom legen gang på gang insisterte på at jeg var frisk, tenkte jeg at det bare var å jobbe på.

(artikkelen fortsetter under)

Trygve Herbjørn Pettersen

Trygve Pettersen måtte gjennom en tøff strålebehandling og deretter to store operasjoner i 2011. Der ble deler av leveren, tykktarmen og endetarmen fjernet. I dag lever han med utlagt tarm.

Foto: John Inge Johansen / NRK

– Var flau over å gå så mange ganger til legen

Tiden gikk og samtidig som bygget reiste seg, ble Pettersen stadig svakere. Ifølge pasientjournalen hans gikk han tolv ganger til legen i en periode på 1 1/2 år.

– Jeg gikk så mange ganger til legen at jeg skjemtes, men hver gang fikk jeg beskjed om at jeg var frisk. Jeg begynte å lure på om det var jeg som var rar.

På et tidspunkt ble også Pettersen sendt til sykehus med kraftige blødninger, uten at noe galt ble oppdaget.

Av journalen kan vi lese at legen mistenkte både matallergi, stress og hemoroider som årsak til problemene Pettersen opplevde.

Man kan ikke være så snill og høflig at det tar livet av deg.

Trygve herbjørn Pettersen, tidligere kreftpasient

Måtte kreve å bli henvist til sykehus

En høstdag i 2010 kom vendepunktet. I fjæra nedenfor hytta si fikk Pettersen så sterke smerter at han tenkte at «nok var nok». Da hadde det gått to år siden har først kjente symptomene.

– Da krevde jeg å bli henvist til sykehuset for en grundigere undersøkelse der. Jeg måtte være litt streng og det er jeg hjertens glad for i dag. Man kan ikke være så snill at det tar livet ditt, sier han.

På sykehuset på Gravdal fikk han sjokkbeskjeden etter bare noen minutter.

– På skjermen lyste en 7 centimeter stor kreftsvulst i tykktarmen. Kort tid etter fikk jeg vite at den også hadde spredd seg, sier han.

– Hva tenkte du da?

Det var ikke et hyggelig bilde å se. Deretter tenkte på alle de andre som kanskje går med alvorlig sykdom og som ikke tørr å kreve sin rett. Det var på hengende håret for min del, sier han.

(artikkelen fortsetter under)

Trygve Herbjørn Pettersen ventet to år på diagnose

ENDELIG FERDIG: Denne fritidsboligen på Sandnes i Lofoten reiste Trygve Pettersen mens han var alvorlig syk. For to uker siden sto den endelig ferdig.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Flere klager på sen diagnose

Ifølge statistikk fra Pasient- og Brukerombudet kom det i fjor inn nesten 1000 meldinger fra personer som mener de har fått forsinket eller gal diagnose.

Det er nær 20 prosent flere enn i 2010, men også det totale sakstallet har økt fra 14 870 i 2010 til 17 326 i 2012.

– Det er skremmende at personer som sliter med alvorlig sykdom føler at de ikke blir tatt på alvor hos legen. Flere pasienter vi har snakket med sier de føler at plagene deres blir bagatellisert. De blir bare bedt om å ta det med ro og stresse ned, sier Inger-Marie Sommerseth, som er pasientombud i Nordland.

Flere ganger i uken opplever hun å få inn meldinger fra personer som mener de har fått forsinket eller feil diagnose.

– Det kan føre til at pasienten får forsinket behandling eller i verste fall dør før de får hjelp, sier Sommerseth som anbefaler personer som føler at noe er galt om å stå på sitt.

(artikkelen fortsetter under)

 Inger Marie Sommerset

FÅR MANGE HENVENDELSER: Pasientombud i Nordland, Inger-Marie Sommerseth sier en av de vanligste årsakene til at pasienter henvender seg, er at de føler det gikk for lang tid før de fikk stilt riktig diagnose.

Foto: Malvin Eriksen / NRK

– Kreft kan være vanskelig å oppdage

Margit Steinholt, leder i Legeforeningen i Nordland, sier legene jobber hardt for å unngå at sykdom ikke blir oppdaget.

– Men systemet vil aldri kunne være helt feilfritt, sier Steinholt.

– Kreft kan være vanskelig å oppdage, fordi symptomene ofte er svært diffuse og kan skyldes mange ulike diagnoser, sier Steinholt, som presiserer at hun ikke kommenterer på grunnlag av Pettersens historie.

Skulle legene henvist videre alle pasienter med symptomer som på en eller annen måte kanskje kunne skyldes kreft, ville det blitt veldig lange køer på CT-skanningene. Det innebærer også en strålerisiko for pasienten å bli undersøkt med CT-skanning, sier Steinholt.

Det være 1000 personer som kommer inn med de samme plagene og bare én av dem har en alvorlig sykdom.

Kommunelege, Kai Brynjar Hagen

Kommunelege, Kai Brynjar Hagen, sier det ikke er noen enkle svar på når en pasient bør undersøkes nærmere.

– Noen ganger kan det være riktig å vente litt, hente inn mer informasjon og se hvordan det utvikler seg. Andre gang må man henvise raskt. Men det kan være vanskelig for en lege å vite hva som feiler pasienten. Det kan være 1000 personer som kommer inn med de samme plagene og bare én av dem har en alvorlig sykdom, sier han.

Måtte operere bort flere vitale organer

Tilbake på hytta på Sandnes i Lofoten kan 56-åringen fra Gravdal nå se fremover og nyte den første sommeren i hytta.

– Det har gått to år siden den siste operasjonen og jeg føler meg alminnelig frisk, selv om det er noen ting som aldri blir det samme.

Pettersen måtte gjennom en tøff strålebehandling og deretter to store operasjoner i 2011. Der ble deler av leveren, tykktarmen og endetarmen fjernet. I dag lever han med utlagt tarm.

– Når folk spør meg om hvordan det er sier jeg at «det er noe dritt», sier han og ler.

Er du bitter for det som har skjedd?

Nei, jeg vil ikke bruke tid på å være bitter. Vi er heldige som bor i Norge og har et så flott helsesystem som vi har. Når jeg først fikk hjelp, var det god hjelp. Jeg er bare glad for å være i live.

NRK.no har vært i kontakt med den aktuelle legen som undersøkte Pettersen. Han ønsker ikke å kommentere saken siden det er en tilsynssak som fortsatt er under behandling. Ettersom tilsynet ikke har kommet fram til en konklusjon i saken, ønsker NRK å holde legen anonym.