Hopp til innhold

– FK Brosundet skal avansere i Oslo-fotballen

De kommer fra Ålesund og omegn. De har hjertet sitt på Sunnmøre. Nå skal de ta Oslo-fotballen med storm. FK Brosundet debuterer på Ekeberg lørdag.

FK Brosundet

FK Brosundet har trent beinhardt i flomlyset i hele vinter. Lørdag klokka 16.00 er det seriestart i 8.divisjon.

Foto: Stefen Nedregotten / Brosundet

FK Brosundet er ikke som alle andre lag. Laget har vokst frem fra kjærligheten til Sunnmøre, blant sunnmøringer i Oslo.

– Vi var to sunnmøringer som spilte på et annet lag. Flere fra Sunnmøre ville være med, men det var ikke plass til dem. Da bestemte vi oss: Vi ville ikke spille på et anonymt bydelslag i Oslo. Vi ville spille på et lag som sto for noe vi hadde tilknytning til. Dermed organiserte vi et lag for sunnmøringer i Oslo, sier en av initiativtakerne, Glenn Blakstad.

FK Brosundet

FK Brosundet har lagt bak seg en tøff treningsperiode. Til helga er de klare for kamp.

Foto: Stefen Nedregotten / Brosundet

– Andre er velkomne på festene

Oslo er kjent som en by som huser mange, mange sunnmøringer. Og de er kjent for å organisere seg. AaFK har egen supporterklubb i Oslo, det er alltid mange oransjekledde på tribunene når Aalesund spiller kamp på det sentrale Østlandet. Nå har de også fått seg sin egen fotballklubb.

– Nei, vi tror ikke vi er med på å skape noen sunnmørs-ghetto. Det blir ikke overdrevent internt dette. Også andre er velkomne til å være med på sammenkomster og fester som vi arrangerer. Men vi bygger på et sunnmørsk samhold, og dette laget er vårt, sier Blakstad.

Så det er kun for sunnmøringer?

Noen vil kanskje tro at vi ikke ønsker å inkludere andre. Det er for så vidt helt riktig. Men vi inkluderer folk fra Ålesund og omegn. Vi gjør dette for at klubben skal ha en sjel, og fordi man skal føle en sterk tilhørighet til klubben, sier Blakstad.

– Hjemlengsel byttet ut med treningsglede

Noe av tanken bak laget er at mange sunnmøringer kan føle større samhold i Oslo enn når de er hjemme på Sunnmøre. Hjemme er man skilt av broer og ferjer. I Oslo kan samhørigheten bli større, bare man har noe å samles om.

Med et lag som dette kan hjemlengsel bli byttet ut med å glede seg til neste trening, kamp eller teambuilding. Vi kan for eksempel samles i en park, grille og hygge oss, før vi for eksempel drar videre for å se Stabæk-AaFK, sier Blakstad.

FK Brosundet

FK Brosundet er en klubb som til nå kun har gjennomført treningskamper. Fra lørdag er det alvor.

Foto: Stefen Nedregotten / Brosundet

– Gjerne en gammel ringrev

FK Brosundet er på jakt etter flere sunnmøringer som ønsker å spille fotball. Og akkurat nå er de på jakt etter ny keeper.

– Keeperen vår er blitt langtidsskadet. Vi har en som har spilt keeper før, men han ønsker helst å være utespiller. Så om det er en sunnmøring i Oslo, som gjerne har spilt keeper i 3. eller 4.divisjon, så må han mer enn gjerne melde seg. Det gjør ikke noe om han er en gammel ringrev på 45 år, bare han kan og har lyst, sier Blakstad.

– Fjerner dørstokkmila

Mange som flytter hjemmefra for å studere slutter med aktiv idrett på dette tidspunktet. Bakgrunnen kan kanskje være at det kan være vanskelig å finne seg en ny klubb på studiestedet. Initiativtakerne bak FK Brosundet håper at de kan hjelpe sunnmøringer til å kunne fortsette med aktiv idrett.

– Det er synd at mange som går ut av videregående og begynner å studere mister føelsen av å være med i et fellesskap. Spesielt når man slutter i sin egen klubb opplever man en dørstokkmil om man vil begynne med idrett i den byen man flytter til, sier Blakstad.

– Litt høye skuldre

Lørdag klokka 16 går første kamp av stabelen for dette nystartede laget i 8.divisjon. Da møter FK Brosundet Wam KAM FK 3.

– Stemningen før kampen er elektrisk om ikke litt nervøs. Vi må nok senke skuldrene litt før vi løper utpå. Vi møter et godt lag som i stor grad er sammensatt av journalister og studenter, forteller Blakstad.

– Vil gjerne utvide

I planene til FK Brosundet ligger også tanker om å utvide tilbudet. De snakker allerede nå om å danne lag for sunnmøringer som ikke har spilt så mye før. De vurderer også andre idretter.

– Laget som spiller nå skal rykke opp. Dermed trenger vi også et andrelag for de som ikke har så store ambisjoner. For jentene ønsker vi også å etablere et håndballag og kanskje noen grupper som driver med løping, forteller en engasjert Blakstad til NRK.