Hopp til innhold

Unngå livslang nabokrangel!

Sikre vårtegn er at det spirer og gror i hagene. Men det er ikke alltid like hyggelig for alle. Trær, hekker og busker er ofte roten til alvorlig krangel mellom naboer.

Felling av trær
Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

- De siste ukene har vi registrert en markant økning av henvendelser fra folk som lurer på hva de har lov og ikke lov til overfor naboen sin, forteller advokat Anders Leisner i Huseiernes Landsforbund. - Spørsmål om man kan kreve å få fjernet treet til naboen er en gjenganger.

Det er svært viktig at du ikke tar saken i egne hender. Det kan ende med et overraskende erstatningskrav dersom du går til det skrittet å hogge ned treet til naboen, sier Leisner.

En person felte for eksempel naboens 15 meter høye furu i fjor. Det kostet ham nesten 100.000 kroner. Du må altså erstatte summen av et nytt tilsvarende tre.

Altfor mange starter unødvendige konflikter med naboen. Ved å sjekke hvilke rettigheter du har, kan du unngå ubehageligheter og kanskje et livslangt dårlig naboskap.

Dette er noen av de vanligste årsakene til nabokrangel i Norge:

Trær

Naboen kan ikke ha et tre stående nærmere din eiendom enn tredjeparten av trehøyden. Det betyr at hvis treet for eksempel er seks meter høyt og står nærmere din eiendom enn to meter, så har du rett til å få det fjernet.

Tre
Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Dette gjelder kun dersom det ikke er om å gjøre for naboen å beholde treet (affeksjonsverdi, hindrer innsyn e.l) og at det er tydelig til ulempe for deg.

Dersom det er på det rene at du har krav på å få fjernet treet og naboen ikke vil gjøre det, så kan du be Konfliktrådet megle i slike tvister.

Hvis ikke det nytter, kan du gå til sak mot naboen. Da er det lurt å vurdere kostnadene opp mot hvor stort problemet er for deg. En slik rettssak vil kunne koste nærmere 50.000 kroner, sier Anders Leisner i Huseiernes Landsforbund.

  • Grener

Dersom grenene på treet vokser godt inn på din eiendom har du krav på å få kuttet dem. Først ber du naboen om å gjøre det, med beskjed om at dersom han/hun ikke følger opp så gjør du det.

  • Hekk/gjerder

Hvis hekken eller gjerdet til naboen ikke er vedlikeholdt slik at det er til skade eller ulempe for deg, må du få naboen til å gjøre noe med det. Hvis ikke bør du be Konfliktrådet om å løse saken.

Trampoliner

Du må tåle at nabobarna hopper på trampoline, men hvis det er til stor sjenanse kan du be naboen om å flytte den litt lenger bort fra husene.

Støy

Du må tåle det man kan kalle normal støy, for eksempel at naboen klipper gresset med motorgressklipper i ny og ne.

Når det gjelder høy musikk i hagen, gjentatt festing med støy osv., så er det politiet du må kontakte.

  • Varmepumper

Mange varmepumper lager mye støy. Nabolovens paragraf 2 forbyr at man påfører naboen "urimelige og unødvendige" ulemper. Ulempen vil fort være å anse som unødvendig dersom en annen plassering av varmepumpen vil bedre naboens situasjon. Ta en prat med naboen om muligheten for å flytte varmepumpen.

Bjeffing
Foto: Colourbox
  • Hundebråk

Du må ta i betraktning om dette kan forventes i det området du har flyttet til. Da må du be naboen din flytte hundegården eller gjøre noe annet for å skjerme best mulig.

Bygging/tilbygg

Dersom naboen bygger ut huset sitt, og støy og tilbygg blir til sjenanse, bør du ha fått et nabovarsel i forkant.

Naboloven sier at naboen ikke skal påføre deg urimelige og unødvendige ulemper, men det hele blir et vurderingsspørsmål. Om tilbygget er lovlig eller ikke reguleres av plan- og bygningsloven.

Vei

Grill
Foto: colourbox.com / colourbox.com

Dersom man har felles vei til eiendommene, så krangles det ofte om hvor det er tillatt å parkere og ikke minst at det kjøres for fort på disse veiene. Vis folkeskikk og bruk felles vei på en måte du ville ha ønsket at andre gjør.

Grillos

Os fra grillen må du også tåle, uansett hvor du bor. Enkelte borettslag har restriksjoner.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)