Hopp til innhold

Som å ha en tankbil på taket

Når snødybden nærmer seg halvmeteren, kan du ha vekten av en tankbil på taket. Bygningsåret er avgjørende for hvor mye snø huset tåler. Sjekk om din bolig er i faresonen her!

Takmåking

Vekten på taksnøen kan være større enn du tror.

Foto: Sintef Byggforsk

Norge er dekket av snø etter en usedvanlig lang og hard vinter. Og mange steder har sterk vind gjort at snøen fordeler seg temmelig ujevnt på takene. Det er ikke ufarlig.

Har du et eldre hus, bør det ringe en varselbjelle når snøen pakker seg på toppen. 150 kilo snø per kvadratmeter er den kritiske grensa for hus bygget i perioden 1949 til 1979.

Bygninger fra perioden 1979 til årtusenskiftet har en grense fra 150 til rundt 350 kilo per kvadratmeter.

Nye hus er tryggest

Norske hus som er oppført de siste ti åra skal derimot kunne tåle nærmest ubegrensede snømengder på taket uten at det er farlig.

– I år 2000 kom nye byggeforskrifter med svært strenge sikkerhetskrav, sier forskningsleder Vivian Meløysund ved Sintef Byggforsk . Hun arbeider nå med en doktorgrad om klima og snølast på tak.

Denne tabellen gir en antydning om snødybde når faregrensen nærmer seg:

Snødybde før måking må iverksettes

SNØTYPE OG
EGENVEKT

KRITISK SNØLAST
150 KILO/M²

KRITISK SNØLAST
250 KILO/M²

KRITISK SNØLAST
350 KILO/M²

Gammel snø
(300 kg/m³)

0,5 meter

0,8 meter

1,2 meter

Våt snø
(400 kg/m³)


 

0,4 meter

0,6 meter

0,9 meter

(kilde: Sintef Byggforsk)

Slurv kan være farlig

Mange eldre, men ikke spesielt gamle, norske hus oppfyller altså ikke de nåværende sikkerhetskravene til nybygg. Dessuten er det ikke uvanlig at slurv med ombygginger og tilbygg fører til redusert bæreevne.

Dermed er det ekstra viktig å sørge for at snøen på taket ikke blir et sikkerhetsproblem. Ofte skal det ikke veldig store mengder til før vekten kan bli bekymringsfull.

Knirk og trege vinduer

– Følg med på om det er endringer i huset, oppfordrer Vivian Meløysund .

– Når dører og vinduer går tregt, eller du kan se nedbøyninger eller andre endringer i huset, kan det være et varsel om at belastningen er betydelig. Noen ganger vil du også kunne høre knirk og smell i konstruksjonen. Da kan det være fare på ferde, forteller hun.

Når du måker taket bør det gjøres jevnt. Skjevbelastninger kan være mer kritisk enn en større, jevnt fordelt belastning. For å unngå skader på taktekkingen er rådet fra Sintef Byggforsk å etterlate 10-20 cm snø på taket.

Og så bør man ikke glemme sikkerheten.

– Husk å sikre deg forsvarlig når du måker taket. Unngå i tillegg å lage renner på tvers av takfallet. Det kan føre til at store snømengder settes i bevegelse samtidig, sier Meløysund.

I samarbeid med Sintef Byggforsk har Statens byggtekniske etat laget retningslinjer for når og hvordan taket bør måkes for snø. Se de gode rådene her!

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)