Hopp til innhold

Slik får du bedre hukommelse

- Alle kan lære seg å huske bedre. Og med noen enkle grep kan du også bli flinkere til å glemme, sier hukommelsesekspert Pål Johan Karlsen.

Hukommelse

Hva var det jeg skulle huske igjen?

Foto: Colourbox

Pål Johan Karlsen

Hva er det som fester seg, og hva er det vi glemmer? Psykolog Pål Johan Karlsen har gode råd til deg som vil huske mer.

Foto: Leif Gabrielsen

Du har husket å lese av strømmen, tatt ut mat fra fryseren og gratulert din søsters svoger med dagen. Men hvor i all verden er nøklene?

Det er umulig å huske alt – eller er det det, psykolog Pål Johan Karlsen?

- Hukommelsen er feilbarlig. Derfor har piloter lange sjekklister, og må krysse av for at de har gjort hver eneste ting. Når mye står på spill, kan vi ikke ta sjansen på at vi husker alt. Men det er definitivt mulig å huske mer, sier Karlsen til NRK.no.

Han forsker på hukommelse og har gitt ut to bøker om temaet.

Vi glemmer det meste

Heldigvis fungerer hjernen som et temmelig godt filter, slik at vi ikke går rundt og husker alt vi har sett og hørt, men faktisk husker det meste av det vi skal.

- Det meste av inntrykkene er glemt allerede etter noen få minutter, og i løpet av få dager er det nesten ingenting igjen. Det vi husker da er meningen i det som skjedde, men lite detaljer. Og det vi husker best, er det vi har sterkest følelser knyttet til, forteller Karlsen.

I tillegg er det noen faktorer som får minnene til å sitte bedre.

- Når vi tenker på ting eller snakker om dem, aktiveres minnet og vi husker akkurat dette bedre, sier Karlsen.

Kan vi styre hukommelsen?

Men hva er årsaken til at vi ofte husker det negative? Etter et jobbintervju, hvorfor husker vi så mye bedre det som gikk galt enn det som gikk bra?

- Vi har en klar tendens til å kverne på det som er ubehagelig. Vi tenker på det og snakker om det, og så fører det igjen til at vi husker det enda bedre. Det blir en ond sirkel, rett og slett.

- Er det derfor færre kvinner enn menn søker lederjobber? Fordi kvinner tenker og prater mer om sine dårlige prestasjoner enn menn?

- Når det gjelder slike kjønnsforskjeller, blir det jo litt spekulativt. Men det er nok riktig at menn ofte har en god strategi ved å ikke snakke så mye, men heller gå og gjøre noe praktisk, mener Karlsen.

- Holder man seg i aktivitet, kan man også holde vonde følelser litt på avstand. Og over tid vil minnet svekkes, utdyper han.

Stress avler glemsel

Det viktigste er kanskje tiden. For ifølge Karlsen vil du huske dårligere jo mer du prøver å få plass til på kortest mulig tid.

- Hvis du lurer på hva du egentlig har gjort det siste året, er det et tydelig tegn på at du har gjort altfor mye, sier Karlsen.

- Når man spør personer på 70 år hva de husker best fra livet, oppgir de færre episoder fra sine mest yrkesaktive år enn ellers i livet. Jeg tror noe av grunnen til dette er at man i den perioden har det travlere, og at dagene er likere, fortsetter han.

- Er det derfor det virker som om livet går fortere?

- Ja, det kan nok gi en slik fornemmelse. Særegne episoder setter seg bedre, så det er ikke så dumt å prøve å være fullt tilstede i øyeblikket og tenke over hva som gjør akkurat dette øyeblikket unikt. Da er det også større sannsynlighet for at du vil huske det, råder Karlsen.

Konkrete råd til deg som vil huske bedre

Tilbake til hukommelsen, og det faktum at vi alle kan lære oss til å huske bedre. Hvordan gjør man det egentlig?

I boka «Hva er hukommelse» gir Pål Johan Karlsen 16 husketriks:

  1. Hold deg i god fysisk form. Det gir bedre blodgjennomstrømning i hjernen og mer effektive nervesignaler.
  2. Spis regelmessig. Unngå at blodsukkernivået spretter opp og ned som en jojo; mangel på næring svekker hukommelsen dramatisk.
  3. Søk mentale utfordringer; tilegn deg nye kunnskaper og ferdigheter. De individuelle forskjellene øker med alder. Det har nok litt med arv og gener å gjøre, men også med «akkumulerte valg» og livsstil: Noen velger bort mentale anstrengelser. Det svekker hukommelsen.
  4. Indre ro skjerper hukommelsen. Finn tid til å koble av.
  5. Konsentrer deg. Gi oppgaven du utfører din fulle oppmerksomhet.
  6. Bruk tid. Jo mer tid du bruker, desto mer lærer du.
  7. Kok ned og organiser materialet. Kople det umiddelbart til noe du kan godt fra før. Det gjør kunnskapen enklere å tilegne seg og lettere å hente tilbake senere.
  8. Kod inn ny informasjon på så mange måter som mulig - visuelt, verbalt, motorisk eller sanselig. Bruk kunnskapen eller ferdigheten aktivt.
  9. Terp heller noen ganger for ofte. Overlær og automatiser.
  10. Spre læring ut over tid, i passe porsjoner. Gjenoppfrisk ofte i begynnelsen, så en gang iblant.
  11. Synliggjør det du skal huske. Lag tydelige påminnelser. Brev som skal postes, bør plasseres nær utgangsdøra så du ser dem på vei ut.
  12. Bestem hva som skal utløse minnet i framtida. Skal du huske ved synet av en person, en gjenstand, eller et bestemt sted?
  13. Ikke utsett oppgaver. Utfør gjøremålet mens du fortsatt har det friskt i minne. Legg boka tilbake i skolesekken straks du er ferdig med den.
  14. Plasser ting som nøkler og mobiltelefon på faste plasser så du kan stole på vanehukommelsen. Eller merk deg bevisst og si høyt hva du gjør, så du kan støtte deg til episodisk hukommelse.
  15. Lær deg husketeknikker, både visuelle og verbale. I hukommelses-VM kombinerer utøverne visuelle og verbale metoder for raskt å tilegne seg enorme mengder tilfeldig informasjon.
  16. Vil du glemme, så pøs på med nye opplevelser - tilbring tid i andre miljøer.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)