Hopp til innhold

Slik blir du kvitt restskatten

Onsdag kommer første pulje av skatteoppgjøret. Betalte du for lite skatt i fjor, og sliter med å betale restskatten, finnes det heldigvis løsninger.

Baksmell

Sjekket du selvangivelsen nøye, bør ikke restskatten komme som noen overraskelse.

Foto: Kim Jansson / NRK

De aller første lønnstakere og pensjonister får skatteoppgjøret sitt onsdag 26. juni. Mange kan helt sikkert juble over en ekstra slant penger inn på konto – men en del vil få en regning som må betales innen relativt kort tid.

Rundt en halv million nordmenn fikk restskatt ved forrige skatteoppgjør, og i gjennomsnitt måtte hver av disse betale 11.400 kroner tilbake.

Har du ikke spart opp penger til restskatten, kan det være utfordrende å skrape sammen flerfoldig tusen kroner på kort tid. To av landets mest profilerte forbrukerøkonomer, Magne Gundersen og Kristina Picard, har heldigvis noen tips til hvordan du raskest mulig kan kvitte deg med skattegjelden.

Vær ikke redd for kemneren

Magne Gundersen er forbrukerøkonom i SpareBank1, og mange kjenner han igjen fra TV3-programmet «Luksusfellen».

Magne Gundersen

Magne Gundersen, forbrukerøkonom i Sparebank 1

Foto: Sparebank1

Et av hans tips er å ta en prat med skatteoppkreveren. Ifølge Gundersen er nemlig kemneren ofte hyggeligere enn ryktet tilsier. Dersom man har store problemer med å betale tilbake skattepengene i tide, kan det tenkes at du kan få til en avtale, der beløpet blir delt opp eller fristen flyttet.

– Kontakt kemneren og be om en nedbetalingsavtale. Hvis baksmellen er stor og uventet, er kemneren ikke uvillig til å gå med på en avtale, sier Gundersen til NRK.no.

Skatteetatens nettsider får du oversikt over kontaktinformasjon til din lokale skatteoppkrever.

Billigere mat og ferie?

Forbrukerøkonom i Storebrand, Kristina Picard, var økonomirådgiver i NRK-programmet Teenage Boss. Hennes beste tips til å få råd til restskatten, er å gå nøye gjennom det du faktisk bruker penger på.

Kristina Picard

Kristina Picard, forbrukerøkonom i Storebrand

Foto: Storebrand

– Undersøk om du kan redusere forbruket ditt frem til restskatten skal betales. Min erfaring er at mange husholdninger har mye å spare på å stramme inn på for eksempel matbudsjettet, sier Picard til NRK.no.

Nå som det er ferietider, bør man også se om man kan kose seg for en litt billigere penge.

– En billigere ferie kan fortsatt bli en bra ferie, og det kan hjelpe deg langt på vei, sier Picard.

  • Må du betale renter på restskatten? Sjekk her!

Vær varsom om du låner penger

Dersom restskatten er så stor, at det ikke holder å kutte ned på forbruket, kan du ty til lån. Men pass på, for låner du penger for å betale tilbake gjeld, skal du være veldig forsiktig, og ha god kontroll på økonomien.

– Kredittkort er det siste jeg vil anbefale – med mindre du vet at du raskt kan betale ned gjelden, sier Picard. Da finnes det andre løsninger hun heller vil anbefale:

– Noen er så heldige at de kan be familie eller venner om et lån. Hvis dette er aktuelt, er det viktig å lage en skriftlig avtale og en nedbetalingsplan med tydelige betingelser, sier Picard.

Gundersen sier at lån fra jobben kan være et alternativ for noen.

– Mange har mulighet for kortsiktig lån fra jobben, som betales ned over inntil 12 måneder. En annen mulighet er å spørre om forskudd på lønn, sier Gundersen.

Forbrukerøkonomen i Storebrand sier også at utsettelse av gjeldsnedbetaling er et alternativ.

– Hvis du har boliglån, så kan du søke om utsettelse på ett eller flere avdrag. Det samme gjelder for studielånet, det er også mulig å søke om betalingsutsettelse hos Lånekassen, sier Picard.

Alt dette forutsetter at du har kontroll på økonomien din, vet at du kan tilbakebetale eller klarer å leve på mindre fremover.

Sikre deg mot at det skjer igjen

Gundersen oppfordrer personer som har fått skattesmell i år, til å finne grunnen til dette, slik at du ikke ender opp i samme situasjon neste år.

– Skyldes smellen for lavt skattetrekk er det smart med en gang å i alle fall justere trekket for i år, slik at smellen ikke gjentar seg neste år. Alle kan endre sitt eget skattekort på skatteetaten.no.

Og så kan det lønne seg å spare opp penger i god tid før skatteoppgjøret blir klart.

– En solid baksmell sjelden kommer uventet. Da bør man ha tatt forholdsregler i form av å sette av penger til skattekravet.

Ikke godta baksmell uten videre

Hvis du får over 1000 kroner i restskatt, blir denne delt i to like innbetalinger. Forfallsfrist er tre og åtte uker etter at skatteoppgjøret ditt blir sendt ut. For dem som får skatteoppgjøret i juni, er tidligste frist 20. august.

Interesseorganisasjonen Skattebetalerforeningen har flere ganger oppfordret til å sjekke skatteoppgjøret nøye, for skattemyndighetene kan ha gjort feil.

– I tillegg til å klage på det som er feil, kan du også føye til opplysninger du glemte å fylle inn da du leverte selvangivelsen. Du har altså en mulighet til å supplere med fradrag du har glemt, for eksempel fradrag for veldedige gaver, uttalte fagsjef og advokat Gry Nilsen i Skattebetalerforeningen, til NRK.no, forrige uke.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)